Als je een nieuwe smartphone koopt in een winkel, wordt je meestal geadviseerd om er direct een verzekering bij af te sluiten. Dat is logisch, maar toch is het verstandig om eerst eens rustig de prijzen en de voorwaarden van een aantal verschillende telefoonverzekeraars te vergelijken, in plaats van met de eerste de beste in zee te gaan.
Premie telefoonverzekering verhoudingsgewijs erg hoog
Ongeveer één op de drie Nederlanders heeft een telefoonverzekering. Dat is eigenlijk best weinig als je beseft dat het een apparaatje is dat je overal mee naar toe neemt, dat vaak behoorlijk duur én tegelijk behoorlijk kwetsbaar is en nogal wat risico loopt op schade, verlies of diefstal. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de premie van de meeste telefoonverzekeringen nogal hoog is in verhouding tot de waarde van het toestel. Voor een Apple smartphone van rond de 500 euro betaal je al snel zo’n 100 euro premie per jaar. En heb je schade aan je telefoon of is hij gestolen, dan betaal je meestal ook nog een eigen risico van ongeveer 50 euro. Sowieso wordt bij verlies maar zelden iets uitgekeerd.
Heb je een telefoonverzekering echt nodig?
Vraag jezelf dus af of je wel echt een telefoonverzekering nodig hebt. Weeg het risico op schade of diefstal af tegen de kosten. En ga eerst na of je telefoon niet al door een andere verzekering gedekt wordt, bijvoorbeeld door een doorlopende reisverzekering, een inboedelverzekering of een speciale kostbaarhedenverzekering. Ook de wettelijke garantie van je smartphone beschermt je al tegen een aantal problemen of fouten die ontstaan buiten jouw schuld en niet het gevolg zijn van de normale slijtage. De termijn van deze garantie is twee jaar.
Bredere verzekering vaak beter
Uit onderzoek van de Consumentenbond van een paar jaar geleden bleek dat slechts 9 van de 22 telefoonverzekeringen een voldoende scoorden. Opvallend is dat de verzekeringen die als beste uit de test kwamen eigenlijk niet eens echte telefoonverzekeringen waren, maar bredere verzekeringen, bijvoorbeeld de mobiele apparatuur verzekering van ANWB en Unigarant maar ook de kostbaarheden buitenshuisverzekering. Op dat moment was dit ook nog de goedkoopste verzekering voor je smartphone.
Hoge tarieven, lage uitkeringen
Het is natuurlijk heel begrijpelijk dat veel telefoonverzekeraars relatief hoge tarieven hanteren. Smartphones zijn ontzettend kwetsbare apparaten en er wordt veel gefraudeerd. Ook het feit dat zaken als verlies, zakkenrollen en bijvoorbeeld diefstal uit je auto bij veel verzekeraars niet vergoed worden is best te begrijpen. Dit soort situaties zijn ontzettend moeilijk te bewijzen en dus extreem fraudegevoelig. Maar het werpt wel de vraag op of een telefoonverzekering wel echt iets toevoegt.
Ga jij een telefoonverzekering aanschaffen of heb je er al één? Dan horen wij graag jouw ervaring!