Het bedrijf dat je hebt opgericht loopt goed en je bent daarom op zoek gegaan naar extra handen. Je hebt werknemers gezocht en goede kandidaten gevonden, dus je staat op het punt je eerste personeel in dienst te nemen. Maar hoe zorg je er nu voor dat alles goed geregeld is? Naast het opstellen van een goed contract met primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, is het nodig om je werknemers goed te verzekeren. Hoe je dat doet? Ontdek hier welke belangrijkste personeelsverzekeringen je moet afsluiten.
Breid je aansprakelijkheidsverzekering uit
Wie onderneemt heeft twee aansprakelijkheidsverzekeringen nodig: één voor privé-zaken en één voor het bedrijf dat dekking geeft bij bedrijfsmatige ongevallen. Neem je personeel in dienst dan dien je deze aansprakelijkheidsverzekering uit te breiden. Je bent immers tijdens werktijden verantwoordelijkheid voor jouw werknemers. Wanneer zij schade aanrichten of een ongeval veroorzaken, wil je immers wel goed verzekerd zijn!
Sluit een collectieve ongevallenverzekering af
Niet verplicht, maar wel een teken van goed werkgeverschap: de collectieve ongevallenverzekering. Een dergelijke verzekering biedt een werknemer financiële compensatie, indien deze bijvoorbeeld door een bedrijfsongeval invalide raakt. Wanneer er, je moet er natuurlijk niet aan denken, zelfs sprake is van een overlijden gaat deze uitkering naar de directe familie. In dit laatste geval gaat het om een eenmalige uitkering, terwijl de verzekering bij invaliditeit periodiek uitkeert. Met een dergelijke verzekering bescherm je alle medewerkers, dus ook tijdelijke, tegen financiële nood bij ongevallen.
Soms een verplichte pensioensverzekering
Het afsluiten van een pensioensverzekering is verplicht als de sector van jouw bedrijf onder een bedrijfstakpensioenfonds valt. In sommige gevallen is het echter mogelijk om hiervan een vrijstelling te krijgen. Het getuigt echter van goed werkgeverschap om, ook zonder die wettelijke plicht, een goede pensioenregeling te treffen voor het personeel.
Verzuimverzekering
Een laatste belangrijke verzekering is ten slotte de verzuimverzekering. Wie personeel in dienst heeft zal immers bijna altijd wel een keer te maken krijgen met (tijdelijk) verzuim door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Zeker wanneer iemand lang verzuimt kunnen de kosten hiervan hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een invalkracht en het soms tot twee jaar lang doorbetalen van het loon. Tegen een dergelijk financieel risico dient een bedrijf zich goed te verzekeren. Zo kun je een verzekering afsluiten die zorgdraagt voor de loonbetaling, maar ook voor preventie, re-integratie en verzuimbegeleiding. Wil je liever niet zelf verantwoordelijk zijn voor dergelijke verzekeringen en situaties? Overweeg dan personeel in te huren middels een uitzendbureau. Zij zijn verantwoordelijk voor herstelbegeleiding en uitbetaling bij ziekte.