Eindelijk eigenaar van je eerste huurhuisje! Alles staat zoals je het hebben wilt. Een mooie bank, een XXL koelkast en natuurlijk een 4k smart tv, maar heb je ook nagedacht over het afsluiten van huurverzekeringen? Deze verzekeringen hoeven niet per se afgesloten te worden. Desalniettemin is het verstandig om toch een aantal huurverzekeringen af te sluiten. Voor een lage premie, kun jezelf behoeden voor hoge onverwachte kosten. Het Verzekeringswezen heeft een aantal tips, om jou te behoeden voor vervelende financiële situaties. Ik zou zeggen, als je meer wil weten, lees dan vooral verder!
Om welke verzekeringen gaat het?
Het afsluiten van de volgende verzekeringen kan erg belangrijk zijn:
- Inboedelverzekering
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Rechtsbijstandverzekering
- Huurgarantieverzekering
Met een inboedelverzekering kun je onroerende zaken die in je huis staan verzekeren. Met onroerende zaken bedoelen we materialen die niet vaststaan aan de grond. Voorbeelden van onroerende zaken zijn: Losse tafels, een bed, je smartphone etc. onroerende zaken zijn vooral materialen die je zonder gereedschap, kan weghalen of optillen. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die familie, jij of dieren veroorzaken. Bij een rechtsbijstandverzekering moet je denken aan conflicten tussen huurder en verhuurder. Door deze verzekering worden de juridische kosten gedekt. Een huurgarantieverzekering zorgt ervoor dat je bij de volgende situaties in je eigen huis kunt blijven wonen:
- Onverwachte werkeloosheid
- Ziekte
- Arbeidsongeschiktheid
Hoe werkt een Inboedelverzekering?
Zoals eerder besproken, vallen onroerende zaken onder de inboedelverzekering. Door deze verzekering af te sluiten, zijn onder meer jouw bank, kasten, computer en smartphone goed verzekerd tegen brand, diefstal of waterschade. Mochten jouw spullen schade oplopen, dan krijg je een bepaalde vergoeding. Geef de juiste waarde door van jouw inboedel. Op deze manier krijg je genoeg terug om de beschadigde spullen te vervangen. Stel je geeft een waarde door van € 1500,-, maar de schade is vele malen hoger (€ 25.000,-). Dan ontvang je rond de 66% van het schadebedrag. Mijn tip: check altijd de polisvoorwaarden, hierin staat altijd duidelijk beschreven, wat vergoed wordt en wat het maximale verzekerde bedrag is. Een glasverzekering zou een goede toevoeging kunnen zijn. Het valt namelijk niet onder de opstalverzekering van de verhuurder.
Waarom zou ik een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?
Om verzekerd te zijn bij schade die je bij anderen aanricht, is een aansprakelijkheidsverzekering een goede optie. Hierdoor hoef je de schade, die per ongeluk is ontstaan niet zelf te betalen. Ook al was het per ongeluk, je kunt wel aansprakelijk worden gesteld. Stel je kinderen schieten een bal door de ruit van de buurman. Dan ben jij aansprakelijk. Let wel goed op, tot welke leeftijd de kinderen mee verzekerd zijn, kan sterk per verzekeraar verschillen.
Waar beschermt een rechtsbijstandverzekering mij tegen?
Conflicten kunnen altijd ontstaan, dan is het wel fijn, dat je goed verzekerd bent voor de financiële gevolgen. Een rechtsbijstandverzekering zorgt voor de goede verzekering. Stel je hebt een conflict met de verhuurder, dan moet er een oplossing komen. Meerdere malen ben je bij elkaar op de koffie geweest, maar er komt geen oplossing. Dan kun je juridische stappen overwegen. Deze juridische kosten kunnen snel oplopen. Gelukkig heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten die de schade beperkt.
Waarvoor heb ik een huurgarantieverzekering voor nodig?
Mocht het zo zijn dat je onverwachts de huur moeilijker kan betalen (Bij bijvoorbeeld werkeloosheid). Dan wil je wel in je eigen huis kunnen blijven wonen. Deze verzekering zorgt ervoor dat je het bedrag ontvangt dat je nodig hebt om de huur te kunnen betalen. Als je spaargeld hebt of een familie waarbij je kan intrekken, is deze verzekering niet noodzakelijk.
Heb jij ervaring met het afsluiten van een huurverzekering en heb jij nog tips voor het afsluiten van deze huurverzekering? Deel deze tips en ervaringen dan met ons!