Site pictogram Het Verzekeringswezen

Welke motorverzekeringen bestaan er allemaal? Een top 8

Als u op een motor rijdt kunt u niet voorzichtig genoeg zijn. U bent een bijzonder snelle maar ook kwetsbare bestuurder in het verkeer. Het is dus bijzonder handig om de juiste verzekeringen af te sluiten voordat u begint met rijden. De motor verzekering bestaat net als de autoverzekering uit een verplicht wettelijk aansprakelijkheidsgedeelte en een aanvullend cascogedeelte. hieronder vind u een overzicht van de 8 meest gebruikelijke motorverzekeringen.

1. De WA motorverzekering

Dit is een wettelijk verplichte motorverzekering die iedere deelnemer aan het verkeer moet afsluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat, net als bij de autoverzekering, degene aan wie u schade toebrengt, schadeloos gesteld wordt.

2. De gedeeltelijke cascoverzekering

Een cascoverzekering is een aanvullend gedeelte op uw WA motorverzekering. De gedeeltelijke cascoverzekering dekt als extra schade door brand, storm, blikseminslag, hagel, diefstal of een botsing met loslopende dieren. Als uw motor twaalf jaar of ouder is, doet u er verstandig aan om na te gaan of een casco verzekering lucratief is. De dagwaarde van de motor is dan vaak dusdanig gezakt dat de premie de vergoeding ontstijgt.

3. De volledige casco verzekering

Ook wel all-risk verzekering genoemd, deze dekt dezelfde schade als de gedeeltelijke casco verzekering. Daarnaast dekt deze verzekering schades die ontstaan bij aanrijding, slippen of van de weg geraken. Het maakt hierbij niet uit wie er schuldig is; u of iemand anders in het verkeer. Waar u op moet letten bij een all-risk/volledig cascoverzekering, is dat u hem afsluit als uw motor niet ouder dan vier jaar is. Anders is de motor het waarschijnlijk niet waard.

4.  Ongevallen opzittendenverzekering

Deze verzekering keert een van te voren vastgesteld bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit van de opzittenden tijdens een ongeval. Het bedrag dat wordt uitgekeerd is vast en ligt tussen de 5.000 en 15.000 euro bij overlijden. Bij een blijvende invaliditeit is dit 10.000 tot 35.000 euro. Het kan dus voorkomen dat de gemaakte kosten hoger uitvallen dan de daadwerkelijke schadevergoeding.

5. Schadeverzekering opzittenden

Deze verzekering keert in tegenstelling tot de bij punt 4 genoemde verzekering wel de gemaakte schade uit. Hierdoor liggen ook de premiekosten van deze verzekering hoge. Bijvoorbeeld inkomstenderving, huishoudelijke hulp, vervoerskosten, medische kosten, smartengeld en uitvaartkosten worden door deze verzekering vergoed.

6. Verkeersrechtsbijstandverzekering

De verkeersrechtsbijstandverzekering biedt hulp wanneer u als motorrijder terecht komt in een juridisch conflict. Bijvoorbeeld bij een ongeval. Wanneer iemand anders schuldig is bij een ongeval maar deze persoon wil niet het schadeformulier invullen heeft u een juridisch conflict. U kunt met een verkeersrechtsbijstandverzekering uw verzekeraar inschakelen om dan toch de gelden te vorderen van deze persoon of instantie.

7. Pechhulp

Een aanvullende pechhulpdekking geeft recht op een aantal extra zaken. Pechhulp en reparatie ter plaatse in Nederland en Europa. Vervoer van de motor naar de dichtsbijzijnde garage, of terug naar Nederland als dit van toepassing is. Een vervangende motor, vergoeding van de extra kosten voor alternatief vervoer en eventuele overnachting. Pechhulp is een aanvullende verzekering bovenop de standaardverzekering die u al heeft.

8. No-claim beschermer

Met een no-claim beschermer verzekert u zich tegen een verhoging van de premie na een ongeval. Dit is één maal per jaar mogelijk. Tevens betekent het niet dat het aantal schadevrije jaren op hetzelfde niveau blijft. Door het aantal schadevrije jaren wordt uw premie aangepast. Deze bescherming bindt u aan de gekozen verzekeraar. Dit omdat deze uw schadevrije jaren achter de schermen registreert. Dat begint dus opnieuw bij het overstappen naar een nieuwe verzekeraar.

Dit zijn vrijwel alle mogelijke verzekeringen voor uw motor op een rijtje. U moet bij het afsluiten van een motorverzekering wel opletten wat de voorwaarden zijn. Zo kunt u een maximaal kilometeraantal per jaar opgelegd krijgen door uw verzekeraar. Of een tijdelijke nieuwwaarde vergoeding van 6 tot 36 maanden aanvragen. Dit verschilt per verzekeraar en het is dan ook handig om te kijken naar wat u precies nodig heeft voor uw motor. Let u ook op de zwaarte van de motor en uw schadevrije jaren bij het afsluiten van een motorverzekering.
2 sites waarop je o.a. kan vergelijken en direct een motorverzekering kan afluiten zijn:
Verzekeringen Online
Direct Verzekerd

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]