Er komt nog best veel kijken bij het afsluiten van een autoverzekering, daarbij heeft elke persoon iets anders nodig van de autoverzekering dus het is onhandig om de zelfde autoverzekering te nemen als je vrienden of familie. Het is verstandig om daarbij dus je eigen keuze te maken zonder beïnvloed te worden door externe partijen. Dit artikel geeft je enkele tips om er achter te komen welke autoverzekering het beste bij je past. Dit heeft betrekking tot algemene tips, om er achter te komen wat de specifieken zijn per verzekeraar kan het verstandig zijn om een autoverzekering simulatie te doen.
Dekking
Op het gebied van dekkingen ben je hoe dan ook verplicht om een WA-verzekering (Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) af te sluiten. Deze verzekering dekt enige schade die je aan anderen verricht. Ook kan je er voor kiezen om naast de WA-verzekering een WA + beperkt casco af te sluiten. Met een beperkte casco verzekering zorg je er voor dat enige schade door brand, explosies of blikseminslag gedekt wordt, samen met enige natuurschade zoals storm. Ook diefstal wordt gedekt. Tot slot wordt ook een sterretje in de voorruit vergoedt door de beperkte casco verzekering.
Verder is het ook nog mogelijk om te kiezen voor een WA + volledig casco (of allrisk). De allrisk verzekering dekt vrijwel alle schade, er zijn enkele zaken die in dit geval echter niet gedekt worden, waaronder slijtage en waardevermindering. Ook schade die onder invloed van drugs of alcohol wordt aangericht door de bestuurder wordt niet vergoedt, net als opzettelijke schade. Let er wel op dat de dekkingen bij verschillende verzekeraars kunnen variëren, dus voordat je begint met het afsluiten van een autoverzekering is het verstandig om de lijst van dekkingen te controleren.
Aanvullende verzekeringen
Er zijn enkele aanvullende verzekeringen die voor jou wellicht handig kunnen zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de schadeverzekering voor inzittenden. Deze aanvullende verzekering dekt (zoals je wellicht wel kon raden) enige schade die verricht wordt aan de eigendommen van de inzittenden of de inzittenden zelf. Dit geldt dus ook voor medepassagiers. Verder is het mogelijk om te kiezen voor een no-claim bescherming. Daarmee verlies je geen no-claim korting bij enige schade. Dit zorgt er echter niet voor dat je enige schadevrije jaren behoudt als je schade aanricht, dus als je overstapt naar een andere verzekeraar is het mogelijk dat je er spijt van krijgt. De meest afgesloten aanvullende verzekering is de rechtsbijstandverzekering. Deze aanvullende verzekering zorgt er voor dat je juridische hulp krijgt in het geval van een conflict.
Eigen risico
Net als bij enige andere verzekeringen is het zo dat je het eigen risico kan verhogen om zo te besparen op de maandelijkse kosten. Indien je niet of nauwelijks schade hebt aan je auto kan het voordelig zijn om een hoger eigen risico te hebben. Zo kan je bijvoorbeeld het geld dat je er mee bespaart opzij zetten zodat je in het geval van schade alsnog het geld hebt om voor deze schade te betalen. In veel gevallen is een hoger eigen risico op lange termijn voordeliger dan een laag eigen risico.