Site pictogram Het Verzekeringswezen

Wat zit er eigenlijk in een aanvullende zorgverzekering?

Zorgverzekeraars bieden allemaal een basispakket aan. Dit basispakket is bij veel verzekeraars uit te breiden met aanvullende modules. Sommige verzekeraars bieden een plusvariant op hun basispakket. Deze plusvariant geeft dan vaak dekking op de meest gebruikelijke aanvullende modules. Zoals bijvoorbeeld tandarts of fysiotherapie. Welke aanvulling het beste bij u past, mag u zelf bepalen.

Het Basispakket van uw zorgverzekering (2014)

In het basispakket moeten een aantal zaken verplicht zijn opgenomen.

Opgenomen zijn:

 

Deze inhoud is wettelijk bepaald door de minister van Volksgezondheid. De aanvullende verzekeringen zijn door de verzekeraars zelf samen te stellen. Dit zorgt ervoor dat hierin bijzonder veel prijsverschillen kunnen zitten.

De aanvullende verzekering

Wat u in uw pakket opneemt is volledig aan u, maar als u nooit een fysiotherapeut hoeft te bezoeken dan kunt u beter afzien van dit aanvullende pakket. Een standaard aanvulling die veel verzekeraars aanbieden is het tandartspakket. U moet hierbij voor uzelf de afweging maken of u extra kosten maakt bij uw tandartsbezoek. Laat u vaak extra behandelingen doen door de tandarts of wordt er vrijwel nooit een gaatje gevuld?

Tandarts aanvullingen zijn vaak verdeeld in verschillende vergoedingsniveau’s u kunt kiezen voor bijvoorbeeld 250 euro met 75% vergoeding. Dit houdt in dat u van de 250 euro die vergoed wordt 25% eigen kosten betaald. De rest wordt vergoed door de verzekeraar.

Bij fysiotherapie kiest u een pakket uit op basis van consulenten of een vast bedrag. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor 9 consulten; in dat geval worden 9 behandelingen vergoed door de verzekeraar. Als u kiest voor een vast bedrag, bijvoorbeeld 500 euro. Dan wordt ongeacht het aantal behandelingen, tot en met 500 euro aan kosten voor fysiotherapie vergoed.

U kunt als u een nieuwe bril nodig heeft ook een aanvullende verzekering voor brillen en lenzen nemen. Afhankelijk van uw pakket worden lenzen vergoed, maar bijvoorbeeld lenzenvloeistof niet. Ook een zonnebril op sterkte kan worden vergoed, maar een zonnebril zonder sterkte niet.

U kunt verder nog veel meer verschillende aanvullende verzekeringen kiezen. U moet hierbij wel de afweging maken of dat het waard is. Soms kan het bijvoorbeeld goedkoper uitvallen als u de premie niet betaalt, maar spaart voor die nieuwe bril, of die ene behandeling. Vergelijken van de prijs ten opzichte van de opgeleverde besparing loont zich hierbij. Er zijn op internet ook voldoende vergelijkingssites te vinden waarbij onderlinge verzekeraars tegen elkaar afgezet worden. Het kost wat tijd maar uiteindelijk zult u er wel geld op besparen.

 

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]