Woonverzekeringen zijn grofweg op te splitsen in twee soorten verzekeringen: een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Ondanks dat de inboedelverzekering niet verplicht is, is het afsluiten van deze verzekering wel aan te raden. Wil je meer weten over deze woonverzekeringen? Lees dan snel verder.
Opstalverzekering
Een opstalverzekering dekt de schade aan de spullen die vastzitten in en aan het huis. Denk hierbij aan de centrale verwarming, de leidingen, het toilet en de badkamer. Let op: schade aan je huis door bijvoorbeeld een aardbeving is helaas uitgesloten.
Heb je een koophuis? Dan verplichten hypotheekverstrekkers je om een opstalverzekering af te sluiten. Heb je een appartement gekocht? Dan is de opstalverzekering vaak al geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VVE). De kosten van de schade worden in onder andere de volgende situaties uitgekeerd:
- bij schade door brand of blussen
- bij schade door wateroverlast
- bij schade door blikseminslag of storm
- bij schade door neerslag en vorst
- in het geval van inbraak en diefstal
Goed om te weten: de schade wordt alleen vergoed wanneer het om een onvoorziene omstandigheid gaat. Is de schade door achterstallig onderhoud ontstaan? Dan keert de verzekering niet uit.
Inboedelverzekering
In tegenstelling tot de opstalverzekering dekt een inboedelverzekering schade aan de spullen in huis die niet ‘vastzitten’. Hieronder vallen onder andere je meubels, keukenapparatuur en audioapparatuur. Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Onder de dekking van een inboedelverzekering valt:
- brandschade en waterschade
- schade veroorzaakt door een blikseminslag
- schade door ontploffing
- inbraak of beroving
- schade storm (minimaal windkracht 7)
Is de schade ontstaan door eigen schuld of achterstallig onderhoud? Dan wordt het niet gedekt.
Bijzondere gevallen
In een aantal gevallen is de grens tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering erg vaag. In principe valt alles wat echt vast zit aan het huis onder een opstalverzekering. Alle spullen in het huis, die te verplaatsen zijn, vallen onder de inboedelverzekering. Maar hoe zit het dan met je inbouwkoelkast of je vloer?
Een inbouwkoelkast valt volgens de richtlijnen van het Verbond van Verzekeraars onder de opstalverzekering, omdat het aan je huis vastzit. Een losse koelkast valt daarentegen onder de inboedelverzekering, omdat je die mee kunt nemen tijdens een verhuizing.
Bij een vloer gelden andere regels. Is de vloer vastgelijmd aan de fundering? Dan valt het onder de opstalverzekering. Een vloer van kliklaminaat valt, omdat je het mee zou kunnen nemen, onder de inboedelverzekering.