Iedereen kan op den duur te maken krijgen met een juridisch conflict. Denk bijvoorbeeld aan een conflict dat te maken heeft met werk, wonen of onderwijs. Je kunt ruzie krijgen met je huurbaas of onterecht ontslagen worden. In dat geval kunnen de kosten van de juridische bijstand die je nodig hebt, bijvoorbeeld door het inhuren van een advocaat, erg oplopen. Om te voorkomen dat je zelf voor deze kosten moet opdraaien en je in de financiële problemen komt kun je een rechtsbijstandverzekering afsluiten. In dit artikel vertellen we je meer over rechtsbijstandverzekeringen en de verschillende dekkingen.
Wat biedt de verzekeraar?
De verzekeraar kan met een rechtsbijstandverzekering de nodige hulp bieden, zowel in geld of in natura. Je kunt hierbij denken aan juridisch advies en hulp of geld om de kosten van de advocaat te dekken. Het is belangrijk om te onthouden dat sommige verzekeraars alleen de hulp in natura vergoeden. Ze kunnen bijvoorbeeld juristen en juridische medewerkers ter beschikking stellen die jou bijstaan tijdens de juridische procedure of bij een rechtszaak.
Verschillende dekkingen
Voor rechtsbijstandverzekeringen geldt dat je over het algemeen verzekert bent voor juridische hulp bij: persoonlijke schade waar een ander verantwoordelijk voor is, een persoonlijk geschil met de overheid, conflicten die te maken hebben met contractrecht, strafzaken en burenrecht.
Onthoud: elke verzekeraar biedt andere modules aan. Je kunt zelf bepalen waar jij voor verzekerd wil zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor modules die betrekking hebben tot fiscaal vermogen, werken, wonen of verkeer. Tip: lees voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit altijd de voorwaarden en de modules door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
(Onterechte) strafvervolging
Zoals eerder uitgelegd biedt de rechtsbijstandsverzekeraar juridische bijstand door een jurist of bijvoorbeeld een gespecialiseerde advocaat. Goed om te weten: een rechtsbijstandverzekering kan niet alleen bij conflicten, maar ook in het geval van (onterechte) strafvervolging een uitkomst bieden. Krijg je te maken met een strafvervolging voor een misdrijf of een overtreding? Dan kan het zijn dat je via de verzekeraar recht hebt op rechtshulp tijdens de strafzaak. Het is natuurlijk wel noodzakelijk dat de betreffende zaak binnen de verzekerde module valt.
Wachttijd
Nog een factor waar je rekening mee moet houden is de wachttijd. Verzekeraars willen voorkomen dat mensen een rechtsbijstandverzekering afsluiten op het moment dat zij in een conflict zitten of deze aan zien komen. Er wordt daarom een wachttijd van zes weken tot drie maanden aangehouden voordat jouw rechtsbijstandverzekering ingaat. Ontstaat er een situatie die je niet kon zien aankomen, zoals een verkeersongeluk? Dan ben je wel verzekerd.