Site pictogram Het Verzekeringswezen

Verzekeringen welke u verplicht dient af te sluiten – een overzicht

In Nederland en de Europese Unie zijn een aantal verzekeringen verplichte kost. Sommige zijn afhankelijk van uw bezittingen. Als u bijvoorbeeld een auto heeft dient u daar verplicht een WA-verzekering voor af te sluiten. Ook bij het kopen of bouwen van een huis kan de hypotheekverstrekkende partij u een opstalverzekering verplichten. Hieronder vind u een overzicht van de verzekeringen die dit betreft.

De wettelijk verplichte zorgverzekering

De bekendste wettelijk verplichte verzekering is de zorgverzekering of ziektekostenverzekering. U bent bij wet verplicht een dergelijke verzekering af te sluiten. Er zijn veel aanbieders van deze verzekering en het is per verzekeraar verschillend wat u aan premie moet afdragen per maand. Naast deze verplichte basis kunt u altijd een aanvullende verzekering nemen, zoals een tandarts pluspakket of een bepaald aantal fysiotherapie consultaties.

De basisverzekering dekt u tegen een aantal standaard ziektekosten. Bijvoorbeeld voor ziekenhuisopname, kraamzorg, geneeskundige zorg of ziekenvervoer wordt de schade gedeeltelijk of volledig gedekt. Dit basispakket is samengesteld door het Ministerie van Volksgezondheid en is bij iedere verzekeraar gelijk.

De WA verzekering voor uw auto of motorvoertuig

Deze verzekering is wettelijk verplicht wanneer u een auto of motor aanschaft. De verzekering dekt u tegen kosten aan derden. Als u de schuldige bent in een ongeval dan betaalt de verzekering de gedupeerde partij uit. Helaas zorgt deze verzekering er niet voor dat u zelf schadevrij wordt gesteld bij schuld.

Wat u dan kunt doen is een all-risk verzekering of gedeeltelijke cascoverzekering afsluiten. De all-risk verzekering dekt u tegen alle schade, ook al bent u zelf de schuldige. Dit ziet u dan ook terug in uw maandelijkse premie. Voor oudere voertuigen is het niet heel aantrekkelijk om deze aanvullende verzekeringen af te sluiten.

De opstalverzekering voor uw koopwoning

In tegenstelling tot de inboedelverzekering, die al het roerend goed verzekert, is de opstalverzekering een verplichting als u een huis koopt. Deze verzekering dekt alle schade aan het huis zelf, dus niet aan de inboedel. Als u een hypotheek aanvraagt bij een bank of andersoortige geldverstrekker dan kan deze u ertoe verplichten een opstalverzekering te nemen. Het huis is tenslotte in onderpand van de geldverstrekker. Uw huis is nu bijvoorbeeld tegen brand verzekerd. Welke andere vormen van vernietiging een bedreiging vormen voor uw huis en of ze gedekt worden staat in de polis van de opstalverzekering. Aardbevingen, atoomkernreacties en vulkaanuitbarstingen vallen niet binnen de polis. De laatste van dit rijtje zal niet snel voorkomen in Nederland.

Toch keuzevrijheid bij het bepalen van uw verzekeraar

Ondanks dat deze verzekeringen verplicht zijn bij wet, heeft u de vrijheid om te kiezen met welke verzekeraar u in zee gaat. Dit zorgt ervoor dat er verschillende niveau’s van service zijn. Ook de prijsverschillen per aanbieder kunnen fors uiteenlopen.

Een aantal verzekeringen zijn gemeengoed binnen Nederland. Dit betekend dat ze niet verplicht zijn, maar vaak wordt wel geacht dat u ze afsluit. De drie meest gebruikelijke willen we hier nog even kort benoemen. Hij kwam reeds ter sprake bij de opstalverzekering: de inboedelverzekering. Deze verzekering dekt alles wat verplaatsbaar is binnen uw huis en daaraan vast. Tafels stoelen, laptop, bank en televisie, het valt allemaal onder deze polis.

De aansprakelijkheidsverzekering is van belang als u als persoon schade toebrengt aan bezittingen van derden. Deze verzekering zorgt ervoor dat de schade van de ander gedekt wordt. Tenslotte is er nog de uitvaartverzekering. Deze verzekering kan in natura afgesloten worden, hierbij regelt de verzekeraar alles omtrent uw begrafenis of crematie. De nabestaanden hebben hierdoor minder zorgen aan hun hoofd omtrent uw uitvaart.

Uiteindelijk kiest u zelf bij welke verzekeraar u uw al dan niet wettelijk verplichte verzekering afsluit. Er zijn legio mogelijkheden dankzij de vele aanbieders en prijsverschillen. Het is aan u met wie u een overeenkomst sluit. Succes met het vinden van een passende verzekering.

 

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]