Bij het opzeggen van een verzekering komen een aantal zaken kijken. Zo moet u ervoor zorgen dat als u een verplichte verzekering opzegt, u reeds een vervangende verzekering heeft afgesloten.
Andere verzekeringen kunt u opzeggen als de contracttermijn is verlopen. We kijken in dit artikel naar verschillende redenen waarom u een verzekering op zou willen zeggen.
Waarom opzeggen
Er zijn diverse redenen waarom u een verzekering op zou willen zeggen. U kunt het volgende zelf nalopen. Bent u dubbel verzekerd? In dat geval heeft u twee verzekeringen naast elkaar lopen die beide hetzelfde dekken. Bij de meeste verzekeringen is het niet moeilijk om de tweede verzekering op te zeggen. Alleen bij een zorgverzekeraar is het lastiger aangezien u deze alleen in de maand december en dan voor 31 december op kunt zeggen.
Een andere reden om op te zeggen kan zijn dat u onnodig verzekerd bent. U betaalt dan maandelijks een premie voor iets wat u eigenlijk niet verzekerd hoeft te hebben. Gaat u in dat geval voor uzelf na of u het verzekerde ook wel wilt vervangen als het kapot gaat. Hoeveel is hetgeen wat u verzekerd heeft überhaupt nog waard? Krijgt u wel iets uitgekeerd bij schade of verlies?
Dit soort ezelsbruggetjes kunnen u helpen bij het opzeggen van uw verzekering. Misschien komt u er hiermee juist achter dat u iets alsnog wilt verzekeren. Bij materiële zaken kunt u zich dit natuurlijk afvragen, bij een uitvaart of levensverzekering wordt het een heel ander scenario. Daarnaast bestaan er een aantal verplichte verzekeringen die u niet zomaar op kunt zeggen.
De zorgverzekering en andere verplichte verzekeringen
Zoals gezegd kunt u niet alle verzekeringen zomaar opzeggen doordat deze verplicht zijn. Dit is het geval bij uw zorgverzekering, deze kunt u alleen aan het einde van het jaar voor 31 december opzeggen. Over het algemeen zegt uw nieuwe zorgverzekeraar de oude op. Maar het is aan te raden om toch ook even via email of aangetekende brief de oude zorgverzekeraar op te zeggen. Vooral met de feestdagen in diezelfde maand kan de post nog wel eens vertraging oplopen. Het laatste dat u wilt is twee zorgverzekeringen langs elkaar hebben. U betaald dan dubbel voor één premie. Dat zou zonde zijn.
Een andere verplichte verzekering is de autoverzekering, tenminste, als u in het bezit van een auto bent. Als u in de auto wilt rijden moet u deze verzekeren. De premie van deze verzekering is afhankelijk van een aantal dingen, maar bovenal het aantal schadevrije jaren dat u heeft gereden. Ook wordt er gelet op uw leeftijd, de regio waar u woont en het aantal kilometers dat u rijdt.
Als u een huis heeft gekocht, dan is het handig om eens te kijken naar een opstalverzekering. Deze verzekert alles wat niet te verplaatsen is aan uw huis. Dit zijn de muren van het huis zelf of een garage die erbij hoort. Een stoel of tafel in uw huis is te verplaatsen en valt onder de inboedelverzekering. Vaak verplichten geldverstrekkers u ertoe om een opstalverzekering te nemen, aangezien het huis ook onderpand staat voor de hypotheek.
Kortom is het niet altijd makkelijk om een verzekering af te zeggen, en soms zelfs helemaal niet mogelijk. Nog een paar tips: let u er goed op hoe lang uw contract bij de verzekeraar loopt. Vergelijk altijd goed welke schade wel, en juist niét gedekt wordt bij verschillende verzekeringen. En tot slot: let niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden.