Site pictogram Het Verzekeringswezen

Kun je je verzekeren tegen online fraude?

Verzekeren online fraude

Informatie is waardevol. Voor particulieren net zozeer als voor bedrijven. Inmiddels is digitale informatie voor veel mensen en bedrijven misschien wel het meest waardevolle bezit geworden. En dat betekent ook dat er een risico ligt: ondanks toenemende it security neemt de fraude op internet alleen maar toe. Die kan verschillende vormen aannemen: van een louche Marktplaatsverkoper tot identiteitsfraude.

Natuurlijk kun je van alles doen om je data veilig te stellen, maar het is onmogelijk om daar geheel tegen gewapend te zijn. Het liefste wil je gedekt zijn tegen deze vorm van schade. Kun je bij een verzekeraar terecht? En wat zijn de stappen die je moet doorlopen?

Stappen zetten na online fraude

In het geval van internetoplichting is het niet altijd makkelijk om de schade direct op de verzekering te verhalen. Een cyberriskverzekering is van groot belang, maar de dekking verschilt per verzekering en voor particulieren is deze meestal niet van toepassing.

Toch zijn er wel manieren waarop de verzekering je kan bijstaan als je met online fraude te maken krijgt. Het grote probleem is dat je vaak niet eenduidig kunt aantonen is dat er sprake is van misbruik. Wat moet je doen als je denkt dat je wordt opgelicht? De eerste stap is in ieder geval het doen van aangifte. Documenteer alle gesprekken en interacties met de vermeende oplichter en doe aangifte bij de politie. Via deze weg kan de zaak uiteindelijk voor de rechter komen. Alleen als hij jou in het gelijk stelt,  dan heb je kans op een schadevergoeding voor de geleden schade. Deze wordt in dat geval verhaald op de schuldige partij.

Kosten verhalen op de verzekering

Wil je zo goed mogelijk gedekt zijn tegen online fraude? Ga kritisch om met aankopen op internet en controleer altijd met wie je zaken doet. Gaat het toch mis, doe dan een beroep op de rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering dekt de kosten van het inroepen van juridische hulp op het moment dat het speelt. Afhankelijk van de voorwaarden en de clausules heb je ook kans dat je de verzekeraar kunt vragen om hulp bij het verhalen van de schade.

Online fraude: beter voorkomen dan genezen

Hoewel fraude en oplichting via internet steeds meer voorkomt kun je de schade meestal niet direct verhalen bij de verzekering. Bedrijven kunnen wel een cyberriskverzekering afsluiten maar deze dekt lang niet alles. Dit verschilt wel per verzekeraar. Met een rechtsbijstandverzekering krijg je wel juridische hulp en heb je wel de belangrijkste kosten gedekt. Je hebt op die manier het meeste kans dat je de geleden schade kunt verhalen op de dader.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]