Site pictogram Het Verzekeringswezen

Wanneer ben ik verzekerd tegen diefstal?

Diefstalverzekering blog afbeelding

Er zijn maar weinig dingen vervelender dan slachtoffer worden van diefstal. Het kan de beste overkomen. Naast de emotionele schade die door diefstal wordt aangericht, is er ook nog altijd de financiële schade. Om makkelijker de emotionele schade te verwerken, is het lekker om je geen zorgen te hoeven maken over de financiële schade. Dit is waar de diefstalverzekering inspringt. In deze blog gaan we het hebben over wat een diefstalverzekering is, welke soorten er zijn en wat deze soorten inhouden.

Wat is een diefstalverzekering?

Een diefstalverzekering in de letterlijke zin van het woord bestaat helaas niet. Het is wel mogelijk om verschillende spullen te verzekeren tegen diefstal. Hoe dit dan werkt verschilt per soort product. Zo zijn er een aantal hoofdgroepen te formuleren die samen de meeste gevallen van diefstal verzekeren (afhankelijk van de voorwaarden die de verzekeringsmaatschappij eraan verbindt). Deze hoofdgroepen zijn:

 

Diefstalverzekering inboedel

Voordat we het over de dekking voor diefstal op je inboedel kunnen hebben, moeten we eerst duidelijk krijgen wat je inboedel is. Onder inboedel vallen alle spullen in jouw woning die je kan verplaatsen zonder schade aan te richten aan de woning. Diefstal van deze spullen valt onder je inboedelverzekering. Het hebben van een inboedelverzekering is echter niet verplicht, maar het is zeker aan te raden om te overwegen.

Veel mensen denken bij het verzekeren van hun inboedel namelijk alleen aan de dure spullen, zoals de tv, computer, bankstel etc. Maar als je verder kijkt, zal je erachter komen dat je toch meer bezit dan je denkt. Bij inboedel horen namelijk ook bijvoorbeeld kleding en boeken. Een enkel kledingstuk of boek is misschien niet veel waard, maar alles bij elkaar opgeteld loopt het totale bedrag toch flink op. Deze spullen wil je dus ook door middel van een inboedelverzekering gedekt hebben tegen diefstal.

Er zitten alleen wel een paar eisen aan de dekking tegen diefstal. Zo keren sommige verzekeringsmaatschappijen pas uit als er sporen van inbraak te vinden zijn, of diefstal op een andere manier aan te tonen is.  Dit verschilt wel per verzekeraar, dus doe hier goed onderzoek naar!

Diefstalverzekering auto

De diefstalverzekering met betrekking tot jouw auto is iets simpeler dan bij de inboedelverzekering. Als je WA-verzekerd bent wordt schade door diefstal of diefstal van de hele auto niet vergoed door de verzekering. Diefstal van- of uit de auto wordt alleen vergoed als je allrisk-verzekerd bent. Een allriskverzekering voor je auto dekt natuurlijk ook meer kosten dan alleen diefstal, zoals vandalisme, stormschade enz.

Diefstalverzekering opstal

Het hebben van een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht. Het kan echter wel zo zijn dat de bank je verplicht om een opstalverzekering te nemen bij het afsluiten van een hypotheek. Zij hebben dit recht. De dekking van een opstalverzekering voor schade door diefstal omvat onder andere schade aan een ruit, deur of iets dergelijks. Doe voor de precieze dekkingen goed navraag bij de verzekeraar. Het kan namelijk zo zijn dat de verzekeraar alleen de dagwaarde uitkeert in plaats van de vervangingswaarde.

Diefstalverzekering voor andere spullen

Deze categorie voor diefstalverzekeringen is erg breed te beschrijven. Het gaat in dit geval om spullen die je vaak meeneemt, die daarom dus niet onder je inboedelverzekering vallen. Denk hierbij aan spullen als een laptop of telefoon, maar ook spullen als een fiets of brommer. Voor elk van deze spullen valt een aparte verzekering af te sluiten, die eventueel ook dekking biedt tegen diefstal.

We hopen je hiermee de belangrijkste informatie te hebben gegeven met betrekking tot diefstalverzekeringen. Heb je nog vragen of heb je zelf ervaring met vergoeding van de verzekering voor diefstal en wil je deze ervaring graag met ons delen? Deel dan jouw ervaring hieronder in de reacties!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  4/5]