Site pictogram Het Verzekeringswezen

Wat is het verschil tussen een opstal- en inboedelverzekering?

inboedel en opstalverzekering

Als je een eigen huis hebt, zijn er heel wat dingen die je moet regelen. Anders dan bij een huurhuis ben je verantwoordelijk voor een heleboel zaken. Veel mensen zorgen dat ze risico’s afdekken met een goede verzekering. Denk aan een aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandverzekering. Deze verzekeringen zijn niet verplicht maar geven wel rust. Daarnaast heb je nog een inboedelverzekering en de opstalverzekering. Wat is het verschil tussen deze twee?

De inboedelverzekering

Een eigen huis is een hele verantwoordelijkheid. Vaak heb je met zorg een koophuis gekozen. Je bent er trots op. Niet gek ook want je besteedt heel wat tijd thuis. Je richt je huis in met de spullen die jij mooi vindt. Die zorgen voor de sfeer in jouw huis. Al deze spullen samen noem je de inboedel. En dat wil je wel beschermen. Door zo goed mogelijk op te letten. Maar soms heb je er geen invloed op dat er iets gebeurt bijvoorbeeld bij een brand, wateroverlast, blikseminslag of inbraak bijvoorbeeld. Gelukkig kun je voor dat soort gevallen een inboedelverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt schade aan spullen in huis die niet ‘aard- en nagelvast’ zitten. Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer, maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, audio- en videoapparatuur. Ook huisdieren vallen in dit rijtje ‘spullen’ en dus onder de dekking van je inboedelverzekering.

De opstalverzekering

Daar waar de roerende goederen in een huis zijn verzekerd met een inboedelverzekering is de opstalverzekering de verzekering voor de woning zelf. Hiermee is je huis verzekerd tegen schade door brand, storm en inbraak. Wat valt daar dan allemaal onder? Het begrip opstal gaat over jouw woning en alle onroerende goederen die bij het huis huren. Dit kan gaan om een schuurtje, de schuttingen, leidingen, centrale verwarming en sanitair. Ook zonnepanelen vallen onder de opstal. Je kunt ook glas meeverzekeren. Schade die is veroorzaakt door een aardbeving, vulkanische uitbarsting, atoomkernreactie, overstroming of (burger)oorlog (catastroferisico) is altijd uitgesloten. Als je in een appartement woont sluit de Vereniging van Eigenaren (VvE) een opstalverzekering af voor het hele gebouw.

Verschillen

Beide verzekeringen zijn belangrijk voor huiseigenaren. Je hoopt dat je er geen beroep op moet doen dus daar zit geen verschil. Nee, het belangrijkste verschil is het verplichte karakter van de verzekering. De inboedelverzekering, dus de verzekering die alle roerende goederen in een huis verzekert, is niet verplicht bij de aankoop van een huis. Deze verzekering is belangrijk om af te sluiten omdat je daarmee verzekert dat je spullen opnieuw kunt aanschaffen na bijvoorbeeld een brand. De opstalverzekering is wel verplicht voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft. De opstalverzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt opgeleverd. Beide woonverzekeringen zijn niettemin belangrijk, ook al is de eerste niet verplicht.

Een eigen huis is een kostbaar bezit. Daar wil je zorg voor dragen. Nu is het niet zo dat je voortdurend moet stil staan bij de risico’s. Maar het is wel slim om na te denken over wat je moet verzekeren en wat je wilt verzekeren. Juist om te voorkomen dat je voor onprettige verrassingen komt te staan!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]