Site pictogram Het Verzekeringswezen

Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?

Tweedehands auto kopen

Het kopen van een tweedehands auto is best spannend. Je weet nooit helemaal wat er precies met de auto is gebeurd en hoe de vorige eigenaar ermee omging. Het liefst doen we natuurlijk alles op goed vertrouwen, maar om wat meer zeker te zijn van je zaak en vervelende verrassingen te voorkomen, is het belangrijk dat je op een aantal dingen goed let.

Fase 1: een auto zoeken

Schrijf van tevoren op aan welke eisen jouw auto sowieso moet voldoen en maak een lijstje van ‘wenselijke maar niet noodzakelijke’ criteria. Denk bijvoorbeeld aan:

Op basis van die criteria ga je vervolgens zoeken. Dat kan op verschillende autosites (bekende voorbeelden zijn autotrack.nl, autoscout24.nl en speurders.nl), op Marktplaats of bij occasion dealers.

Bovag

Koop je een tweedehands auto bij een autobedrijf dat bij Bovag is aangesloten, dan heb je garantie op de aankoop en vaak ook op reparatie en onderhoud. Dit is een voordeel ten opzichte van kopen bij een particulier, omdat je die garantie bij hen niet hebt. Ontstaat er kort na aankoop een gebrek aan de auto, dan ben je zelf verantwoordelijk.

Fase 2: alles nalopen

Heb je een auto op het oog en spreek je met iemand af om de auto te gaan bekijken? Dan hebben we een paar belangrijke tips voor je.

Proefrit

Doe altijd een proefrit en rijd tijdens die proefrit over verschillende soorten wegen. Alleen zo krijg je een goede indruk van hoe de auto zich gedraagt.

Vraag naar mankementen

Een verkoper is wettelijk verplicht alle mankementen van de auto op te noemen. Vraag hier dus expliciet naar.

Aankoopkeuring

Tegelijkertijd heb je als koper de plicht om een aangeschafte auto te onderzoeken. Dit kun je doen met een aankoopkeuring, waarmee je de auto onafhankelijk laat nalopen en keuren. Dit kun je onder andere bij de ANWB en bij verschillende garages laten doen. Let er uiteraard wel op dat je de aankoopkeuring door een andere, onafhankelijke garage laat doen en niet door de garage waar je de tweedehands auto wilt kopen.

Kilometerstand en onderhoudsboekje

Controleer de kilometerstand van de auto en vraag naar het onderhoudsboekje. Daarin kun je zien of de kilometerstand klopt en of de reparaties en onderhoudsbeurten op logische momenten zijn uitgevoerd.

Fase 3: na de aankoop

Ben je overtuigd en wil je overgaan tot aankoop? Zorg er dan voor dat je direct de overschrijving van het kentekenbewijs regelt bij een kentekenloket. Hiermee zet je de auto op jouw naam. Sinds 2014 is het papieren kentekenbewijs vervangen door een pasje. Deze kentekencard past gewoon in je portemonnee en bevat voertuiggegevens en gegevens van jou als eigenaar.

Na de koop moet ook je het volgende regelen:

Heb je een geldig rijbewijs, is je auto verzekerd, staat hij op jouw naam en is hij apk-gekeurd? Dan kun je met je nieuwe aankoop de weg op!

Veel rijplezier!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]