Iedereen die in een motorvoertuig rijdt, is in Nederland verplicht zich te verzekeren. Dit is vastgelegd in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Dit geldt dus ook voor bestelauto’s. Maar waar moet je op letten als je een bestelautoverzekering wilt afsluiten? Verschilt dat van een ‘normale’ autoverzekering? En wanneer is iets een bestelwagen en wanneer niet?
Bestelauto of personenauto?
Vaak vragen mensen zich bij dit type verzekeringen af: wat is eigenlijk het verschil tussen een personenauto en een bestelauto? Een verschil dat er onder andere toe doet bij de Belastingdienst voor het berekenen van de motorrijtuigenbelasting en bpm. Met een bestelauto heb je namelijk bepaalde belastingvoordelen die je met een personenauto niet hebt.
Een personenauto is een motorrijtuig met drie of meer wielen. Ook is een personenauto ingericht voor het vervoer van maximaal 8 personen (excl. de bestuurder). Een bestelauto is bedoeld om goederen te vervoeren.
Of een motorvoertuig ook daadwerkelijk als bestelwagen gekwalificeerd wordt, hangt onder meer af van de beschikbare laadruimte, een eventueel tussenschot en de aanwezigheid van zijruiten. De bestelauto mag doorgaans maximaal 3.500 kilo wegen, anders wordt het voertuig als vrachtwagen gerekend.
De Belastingdienst heeft een schema gemaakt waarin je kunt bepalen of jouw auto door hen als bestelauto wordt gezien. Is jouw auto een bestelwagen, dan krijg je ook een zogenoemd ‘grijs kenteken‘, en een ander nummerbord dan personenauto’s.
Dekking bepalen
Net als bij ‘gewone’ autoverzekeringen kun je ook bij bestelwagenverzekeringen kiezen uit een WA, Casco (ook wel WA+ of Beperkt Casco) en All-Risk dekking (ook wel Volledig Casco). Heb je een gloednieuw voertuig gekocht voor je bedrijf, dan doe je er waarschijnlijk goed aan om deze All-Risk te verzekeren. Voor oudere bestelauto’s is het meestal niet aantrekkelijk meer om All-Risk te verzekeren, omdat de premiekosten dan niet meer opwegen tegen de dagwaarde van de auto.
Auto’s en bestelauto’s ouder dan 9 of 10 jaar worden daarom meestal alleen WA-verzekerd, omdat je met een hogere dekking als het ware oververzekerd bent.
Aanvullende verzekeringen
Diverse verzekeraars bieden de mogelijkheid tot aanvullende verzekeringen, zoals een rechtshulpverzekering of een inzittendenverzekering. Meestal krijg je dan een combinatiekorting. Kijk goed of deze aanvullende verzekeringen interessant zijn voor je en wat dit met je maandelijkse premiekosten doet.
Eigen risico
Controleer altijd voor je een verzekering afsluit of je te maken hebt met een eigen risico en hoe hoog dat is. Neem dit mee in je vergelijking.
No-claimkorting en -bescherming
Zit er een no-claimkorting bij de verzekering die je afsluit en zo ja, hoe hoog is deze? Dit is van belang als je schadevrije jaren gaat opbouwen en, door geen schade te claimen bij je verzekeraar, korting krijgt op je verzekeringspremie. Sommige verzekeraars bieden naast een no-claimkorting ook een no-claimbeschermer, waarmee je schade kunt claimen zónder dat je premie omhoog gaat. Nadeel hiervan is wel dat je nog steeds geen schadevrije jaren opbouwt als je schade claimt en meestal meer premie betaalt vanwege die beschermer.
Buitenland
Ben je van plan om met je bestelauto ritjes over de grens te maken, bijvoorbeeld voor leveringen in Duitsland of België? Kijk dan goed hoe je dekking in het buitenland is en wat hierover in de voorwaarden staat. Denk daarnaast aan een eventuele aanvullende verzekering voor pechhulp en vervangend vervoer in het buitenland. Als dat niet bij dezelfde verzekeraar kan, kun je dit ook apart bij ANWB of Route Mobiel afsluiten.
Overstappen van bestelautoverzekering
Heb je nog een bestaande verzekering lopen en wil je overstappen? Zorg er dan voor dat je deze op tijd opzegt en controleer wanneer je overstap precies plaatsvindt. Vaak kan zowel je huidige als je nieuwe verzekeraar je daar goed bij helpen.
Let bij de overstap van bestelautoverzekering ook op het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd: voor elk jaar dat je autorijdt en geen schade maakt, krijg je een schadevrij jaar en stijg je een plekje op de bonus-malusladder. Heb je wel schade gemaakt, dan zak je juist een aantal treden. Hoe hoger je op de ladder staat, hoe lager je maandelijkse verzekeringspremie doorgaans is. Het loont dan ook om dit door te geven wanneer je een nieuwe verzekering afsluit.
Goed vergelijken
Of je nou een compleet nieuwe verzekering gaat afsluiten of een overstap maakt – je doet je portemonnee er een enorm plezier mee om bestelautoverzekeringen te vergelijken op prijs en kwaliteit. Gebruik een vergelijkingssite en ga vervolgens goed de polisvoorwaarden na om te kijken of de vergelijking die je gemaakt hebt ook echt een eerlijke vergelijking is. Premies kunnen namelijk enorm verschillen en door je goed te informeren, kun je veilig de weg op!