Water kan enorme schade aan een woning en de inboedel van je huis aanrichten. Waterschade kan door verschillende oorzaken voorkomen. De vraag van veel mensen is daarom in welke situaties hun spullen verzekerd zijn bij waterschade? Wanneer je spullen door water beschadigd zijn dan is dit zeer vervelend. Zeker met alle elektronische apparaten waarmee iedere woning tegenwoordig volstaat. Dit soort schades worden normaal gesproken via de inboedelverzekering gedekt. Ook waterschade aan muren en plafonds vallen onder deze verzekering. Echter zal de verzekering niet in alle situaties uitbetalen. In welke situaties je spullen verzekerd zijn bij waterschade lees je in dit artikel. Ook kan je lezen welke handelingen in geval van waterschade ondernomen moeten worden.
Lekkages en verstoppingen
Door een huis lopen overal waterleidingen. Hiermee worden de kranen, douches en centrale verwarming van water voorzien. Wanneer deze leidingen gaan lekken dan kunnen spullen in huis waterschade oplopen. Een lekkage aan het dak van een huis is ook mogelijk. De dakbedekking kan bijvoorbeeld beschadigen en water doorlaten. De waterschade van deze soort lekkages aan het dak kan vaak nog erger zijn. Wanneer een daklekkage namelijk lange tijd niet opgemerkt wordt dan kan dit de constructie van het dak beschadigen. Een andere oorzaak voor waterschade kan een verstopping van de riolering zijn. Hierdoor kan water terug naar boven komen uit het toilet en deze laten overstromen. In al deze situaties wordt de schade gelukkig door de inboedelverzekering gedekt.
Waterschade door overstroming
De situatie wordt wat ingewikkelder wanneer de waterschade in huis door een overstroming is veroorzaakt. In dat geval is het namelijk de vraag hoe de overstroming precies is ontstaan. Komt dit door hevige regenval dan zal de inboedelverzekering deze schade vergoeden. Is de overstroming echter ontstaan door een dijkbreuk dan vergoedt de verzekeraar deze schade niet. In deze gevallen is het echter wel mogelijk om een compensatie van de overheid te krijgen voor de geleden schade. Dit kan je doen door gebruik te maken van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen (WTS). Vaak zal de gemeente van een getroffen gebied bewoners bijstaan om een beroep te doen op deze wet en een schadevergoeding te krijgen.
Handelingen in geval van waterschade
Ten eerste is het belangrijk te vermelden dat je verplicht bent om waterschade te voorkomen als dit mogelijk is. Wanneer een lekkage bijvoorbeeld ontstaat als gevolg van achterstallig onderhoud of een raam die openstaat gedurende een hevige regenbui dan vergoedt de verzekering de waterschade niet. Deze schade kan je namelijk zelf voorkomen. Verder is het belangrijk dat je de oorzaak van waterschade meteen aanpakt. Laat lekkages aan waterleidingen of het dak meteen repareren. Probeer vervolgens je spullen zo snel mogelijk te laten drogen. Onthoud ook dat een inspecteur van de verzekering de schade moet kunnen controleren. Laat dus geen spullen repareren voordat de inspecteur langs is geweest en de schade aan je spullen heeft kunnen bekijken.