Wanneer de kans groot is dat je in een conflict raakt, is het handig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Voor mensen die een huis bezitten of veel onderweg zijn geeft het meer zekerheid. Heb je de knoop doorgehakt en wil je de verzekering afsluiten? Dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten bij het vergelijken en kiezen van de juiste rechtsbijstandverzekering.
1. Dekking
Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de verschillende dekkingen. Wanneer je alleen je auto wilt verzekeren is het bijvoorbeeld handiger om alleen een autorechtsbijstandverzekering af te sluiten. Is de verzekering bedoeld voor het gehele gezin? Dan is een gezinsrechtsbijstandverzekering een betere optie. Het onderzoeken van de gepaste dekkingen is het belangrijkst. Zo kan voorkomen worden dat er zaken worden gedekt die je helemaal niet nodig hebt.
2. Voorwaarden
Rechtsbijstandverzekeringen bestaan in verschillende vormen en hebben één voor één aanvullende opties. Lees daarom de polisvoorwaarden goed door voordat je de verzekering daadwerkelijk afsluit. Dekt de verzekering te weinig of te veel en past het bij jouw situatie?
3. Premie
De verzekeringspolissen die verzekeraars aanbieden verschillen in prijzen en premies. Vergelijk de premies via vergelijkingssites om te bepalen welke verzekering voor jou het meest voordelig is. Let op: een goedkope verzekering heeft niet altijd de beste voorwaarden.
4. Drempel
Goed om te weten: verzekeraars hanteren voor rechtsbijstandverzekeringen een drempel. De hoogte van de drempel verschilt per verzekeraar. Je kunt rekenen op 100 a 200 euro.
5. Wachttijd
Houd er rekening mee dat het bij sommige verzekeraars een aantal maanden kan duren tot je daadwerkelijk verzekerd bent. Dit hangt af van de soort rechtsbijstandverzekering en kun je teruglezen in de voorwaarden. Er zijn ook verzekeraars die geen wachttijd kennen maar wél een hogere premie berekenen.
6. Kosten
Het doel van een rechtsbijstandverzekering is duidelijk: je krijgt een vergoeding wanneer je juridische hulp nodig hebt. De maximale vergoeding verschilt echter per verzekeraar. Het kan zijn dat de verzekeraar een maximumbedrag heeft vastgesteld. Ook is het mogelijk dat de verzekeraar een onbeperkte vergoeding aanbiedt. Check de dekking van de kosten altijd goed voordat je de verzekering afsluit.
7. Eigen bijdrage
Moet de verzekeraar kosten maken voor jou, die buiten de normale standaarden vallen? Dan moet je daar in de meeste gevallen een deel zelf van betalen. Denk bij het maken van extra kosten bijvoorbeeld aan het inschakelen van een advocaat.
Nu je op de hoogte bent van de basics over rechtsbijstandverzekeringen kun je aan de slag met vergelijken. Veel succes met het maken van de juiste keuze!