Een rechtsbijstandsverzekering is een overeenkomst met een verzekeringsmaatschappij, waarin die maatschappij onder bepaalde voorwaarden de verzekeringnemer bijstaat in het rechtsverkeer. Wanneer je op zoek gaat naar zo’n verzekeringsmaatschappij voor je rechtsbijstandsverzekering, kom je een heleboel opties tegen. Maar waar moet je nu op letten als je met één van die opties in zee wil gaan. Wij zetten de aandachtspunten voor je op een rijtje.
Vraag jezelf af: ‘Heb ik wel een rechtsbijstandsverzekering nodig?’
In 2004 deed de Consumentenbond een uitgebreid onderzoek naar rechtsbijstandsverzekeringen. De conclusie: “Beslist noodzakelijk is een rechtsbijstandverzekering niet. Er zijn de nodige beperkingen en je hebt ook alternatieven. De verzekering kan zijn nut wel bewijzen; je kunt de premie terugverdienen als de verzekeraar je goed terzijde staat. Uiteindelijk is de keuze persoonlijk: hoe groot acht je de kans dat je er een beroep op moet doen?” Dat is dan ook de vraag die je jezelf moet vragen. Verwacht je dat je ooit rechtsbijstandsverzekering nodig zult hebben? Gemiddeld maakt een mens 1 tot 2 keer in zijn leven gebruik van een advocaat. Deze is prijzig, maar niet onbetaalbaar. Als je 50 jaar premie voor je rechtsbijstandsverzekering hebt betaald (voor zo’n 150 euro per jaar) ben je met een verzekering meestal veel duurder uit.
In één geval is het in ieder geval niet nodig om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten; wanneer je inkomen onder de toevoegingsgrenzen vallen. Voor mensen met een bovenmodaal inkomen is een rechtsbijstandsverzekering weer wél weer interessant.
Ga na of je misschien al een rechtsbijstandsverzekering hebt
Soms ben je al gedeeltelijk verzekerend van rechtsbijstand, bijvoorbeeld via de vakbond of de autoverzekering. Lees de polisvoorwaarden van deze verzekeringen goed door. Als deze verzekeringen al redelijk uitgebreid zijn vind je het misschien onnodig om nog een extra rechtsbijstandsverzekering af te sluiten.
‘In welke gevallen ben ik verzekerd?’
Heb je de bovenstaande dingen overwogen en ben je tot de conclusie gekomen dat je een rechtsbijstandsverzekering wilt afsluiten? Begin dan met het vergelijken van mogelijke verzekeringsmaatschappijen. Eén van de eerste dingen die je wilt weten, is in welke gevallen de rechtsbijstandsverzekering je verzekerd. Vaak zijn kwesties zoals familiezaken, vreemdelingenrecht en strafrecht uitgesloten. Deze problemen staan echter wel in de top 5 meest voorkomende gevallen waarvoor een advocaat nodig is. Zoek dus naar een verzekeringsmaatschappij die zoveel mogelijk meeverzekerd.
‘Waar wil ik me voor verzekeren?’
Welke rechtsbijstandverzekering voor jou het beste is hangt af van voor welke geschillen je je wilt verzekeren. Denk hier dus goed over na en kijk welke verzekeringsmaatschappijen het beste bij jouw eisen passen. Een goede rechtsbijstandverzekering hoeft helemaal niet duur of van een bekende verzekeringsmaatschappij te zijn. Een goede rechtsbijstandverzekering is compleet afhankelijk van hetgeen waar jij je tegen wilt verzekeren en de dekking die de rechtsbijstandverzekering je hiervoor biedt.
Bekijk de wachttijden
Als je juridische hulp nodig hebt, wil je die vaak zo snel mogelijk. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen moet je echter drie tot zes maanden wachten voordat je beroep op de verzekering kan doen. Ook als je hebt gewacht kan rechtsbijstand worden geweigerd als het probleem al bestond toen de verzekering inging.
Lees de kleine lettertjes
De twee bovenstaande aandachtspunten staan vaak vermeld in de kleine lettertjes, maar hier vind je vaak nog veel meer haken en ogen. Lees deze dan dus ook altijd goed door wanneer je verzekeringsmaatschappijen vergelijkt. Kies voor de maatschappij met de helderste manier van communiceren: een maatschappij die geen moeilijk taalgebruik toepast en je op een open, vertrouwelijke manier te woord staat.
Inderdaad goed om altijd even na te kijken wat je al hebt voordat je een nieuwe verzekering afsluit. Ik kwam er ook achter dat ik al een rechtsbijstandsverzekering had via een vakbond waar ik mij bij aangesloten heb. Kijk daarnaast ook altijd even de voorwaarden na voordat je een verzekering afsluit.
Bedankt voor het delen van deze tips over rechtsbijstand. Ik ga meteen kijken of ik eerder een rechtsbijstandsverzekering heb afgesloten. Goed om te weten dat er vaak lange wachttijden zijn.