Site pictogram Het Verzekeringswezen

Oldtimerverzekering: wanneer is je auto een oldtimer?

Oldtimer

Als eigenaar van een klassieke auto behoor je tot een select gezelschap. Wat wel gezegd moet worden, is dat dit gezelschap zich zeer gelukkig mag prijzen. Niet alleen is het voor velen een jongensdroom om in zo’n prachtige oude auto te kunnen rijden, er komen ook een aantal gunstige financiële voordelen bij kijken. Om hiervoor in aanmerking te komen zijn er de laatste jaren helaas een hoop regeltjes bedacht. Regelmatig vinden er ook weer aanpassingen van deze regels plaats. Het kan dus best voorkomen dat je als eigenaar van een klassieker door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom nog één keer op een rijtje: wanneer is je auto een oldtimer en waar moet je op letten als je een oldtimerverzekering af gaat sluiten?

Speciale voorwaarden

Niet iedere oude auto komt in aanmerking om als oldtimer geclassificeerd te worden. Zoals gezegd zijn de regels rondom de toekenning van dit predicaat nogal ingewikkeld. Om het nog ingewikkelder te maken kun je oldtimers zelfs nog in meerdere categorieën opdelen.

Zo kan je een auto hebben die wel in aanmerking komt voor een oldtimerverzekering, maar niet onder de gunstige belastingvoordelen valt. Sinds januari 2012 bouwt de oldtimerregeling langzaamaan af naar een situatie waarbij alleen auto’s die 30 jaar of ouder zijn door de fiscus erkend worden als zijnde een oldtimer.

Rekensommetje

De financiële voordelen die komen kijken bij het bezit van een erkende oldtimer kunnen verschillen per auto. Bezitters van een oldtimer komen in principe in aanmerking voor aangepaste – of in sommige gevallen zelfs vrijstelling van – wegenbelasting. De voorwaarde hiervoor is wel dat de auto door de fiscus aangemerkt is als oldtimer.

Maar wat is hierbij ook alweer de vuistregel? Voor januari 2012 was het een vrij eenvoudig rekensommetje: is de auto langer dan 25 jaar geleden op kenteken gezet bij de fiscus? Dan geldt de oldtimerregeling. Tegenwoordig zal je je hersens iets harder moet kraken. Gelukkig kan ook hier een ezelsbruggetje hulp bieden. Voor auto’s die na 31 december 1986 op kenteken zijn gezet geldt de norm van 25 jaar. Voor auto’s uit 1987 geldt echter dat het na 26 jaar een erkende oldtimer is en ga zo maar door. Uiteindelijk zullen alle auto’s uit 1991 (of daarna) pas na 30 jaar een oldtimer genoemd worden.

Oldtimerverzekering

Een klassieke of oude auto is een bijzonder object. Eigenaren van oldtimer zijn vaak uitermate voorzichtig met hun pareltje, maar een ongeluk zit soms helaas in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over het afsluiten van een oldtimerverzekering.

Een oldtimerverzekering kan soms goedkoper uitvallen dan een gewone autoverzekering. Dat is natuurlijk gunstig, maar vergeet niet dat er een hoop bij komt kijken om ervoor in aanmerking te komen. Iedere verzekeraar heeft zo zijn eigen specifieke eisen waar je als autobezitter aan moet voldoen. Over het algemeen zijn het maximale aantal kilometers per jaar en het type gebruik de voornaamste voorwaarden.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]