Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die vergoeding biedt voor kosten van benodigde rechtshulp, bijvoorbeeld in de vorm van juridische bijstand. Zoals bij veel verzekeringen kun je bij een rechtsbijstandverzekering uit verschillende dekkingen en modules kiezen. Wil jij een rechtsbijstandverzekering afsluiten maar weet je niet waar je op moet letten? Lees dan snel verder, wij helpen je met dit artikel graag op weg.
Een particuliere of een zakelijke verzekering?
Voordat we meer vertellen over de rechtsbijstandverzekering, is het goed om te benadrukken dat er in dit artikel wordt gesproken over een rechtsbijstandverzekering die dekking geeft voor privékwesties en niet voor zakelijke kwesties. Verzekeraars maken hier namelijk een onderscheid tussen. Wil jij je verzekeren tegen juridische conflicten, schade of bijvoorbeeld een arbeidsgeschil? Dan is het afsluiten van een particuliere rechtsbijstandverzekering een optie voor jou. Wil jij jezelf en jouw bedrijf verzekeren op zakelijk gebied? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een bedrijfsrechtsbijstandverzekering of een beroepsbijstandverzekering.
Wie zijn er verzekerd?
Vanzelfsprekend is degene die de verzekering afsluit verzekerd. Je kunt er ook voor kiezen om een rechtsbijstandverzekering voor het hele gezin af te sluiten, waardoor jouw partner en eigen kinderen ook onder de verzekering vallen. Wil je jouw ‘kring’, bestaande uit bijvoorbeeld inwonende ouders, kinderen en huispersoneel verzekeren? Dat kan ook. De kosten van deze verzekering liggen vanzelfsprekend wel hoger.
Welke module is geschikt?
Goed om te weten is dat het aanbod per verzekeraar verschilt. De ene verzekeraar biedt maar één soort rechtsbijstandverzekering aan en bij andere verzekeraars kun je uit meerdere soorten kiezen. Wat nog vaker voorkomt, is dat verzekeraars modules aanbieden waarbij je per categorie kunt bepalen of je een onderdeel wilt verzekeren. Een verzekering afsluiten met modules heeft voordelen en nadelen: het kan voorkomen dat er zaken bij een verzekering horen die je niet nodig hebt. Een voordeel is dat bijvoorbeeld zelfstandigen en ouderen de module arbeid kunnen weglaten waardoor ze geen dure dekking voor ontslag hoeven te betalen. Let op: laat de module verkeer weg als je al een autoverzekering hebt, om dubbele kosten te voorkomen.
Let op het eigen risico
Er zijn rechtsbijstandsverzekeraars die een eigen risico hanteren. Het gaat hierbij meestal om eigen risico voor een situatie waarin er geprocedeerd gaat worden en niet voor enkel advies.
Een vast minimumbedrag
Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is het ook handig om te letten op de franchise: het percentage van de verzekerde som of een vast bedrag waaronder de schade niet voor de rekening van de verzekeraar komt. Dit bedrag ligt meestal rond de €200.
Wachttijd bij rechtsbijstandverzekeringen
Sluit je voor het eerst een rechtsbijstandverzekering af? Dan hanteren de meeste verzekeraars een wachttijd. Dit houdt in dat je de eerste maanden nog geen beroep kunt doen op de verzekering. Deze wachttijden verschillen per verzekeraar en per rechtsgebied. Houd hier dus rekening mee en lees de polisvoorwaarden altijd goed door.
Veel succes met het afsluiten van de rechtsbijstandverzekering.