Site pictogram Het Verzekeringswezen

Medische hulpmiddelen en de verzekering: waarop heb jij recht?

medische hulpmiddelen

Als je ziek bent of revalideert, heb je soms medische hulpmiddelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan krukken of aan een speciaal bed. En bij blijvende invaliditeit kan je bijvoorbeeld een traplift nodig hebben. Dergelijke zaken worden soms vergoed door de zorgverzekeraar, maar dat is niet altijd het geval. Bovendien is het soms nodig om extra verzekeringen af te sluiten. We lichten het een en ander toe en benoemen een aantal voorbeelden.

Medische hulpmiddelen en de vergoeding door de zorgverzekering

Wanneer je voor jouw revalidatie, behandeling of verpleging hulpmiddelen nodig hebt, krijg je deze meestal uit het basispakket van de zorgverzekering. Onder meer een verstelbaar bed en een speciale matras voor mensen die langdurig bedlegerig zijn, wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Sommige medische hulpmiddelen worden echter niet vergoed door de basiszorgverzekering. Dat is het geval voor eenvoudige loopmiddelen, zoals krukken of een rollator. Ook een gewone bril en contactlenzen worden niet vergoed door de basiszorgverzekering. Soms kan een aanvullende verzekering dit wel vergoeden. Zo zijn er aanvullende pakketten die bijvoorbeeld gewone brillen en contactlenzen vergoeden. Elke zorgverzekeraar is vrij om aanvullende pakketten samen te stellen en kan ook zelf bepalen hoe hoog de premie hiervoor is, welk eigen risico er geldt en welke uitsluitingen er zijn. Daarom is bij de verzekering voor zorg vergelijken de boodschap.

Verzekering voor hulpmiddelen

Sommige hulpmiddelen dien je zelf aan te schaffen en zijn bovendien heel prijzig. Daarom is een goede inboedelverzekering aan te raden. In sommige gevallen heb je nog een extra verzekering nodig. Dat is bijvoorbeeld het geval voor een scootmobiel. Bovendien kan je met zo’n scootmobiel ook schade berokkenen aan anderen. Daarom is het belangrijk om een scootmobielverzekering af te sluiten. Daarbij heb je de keuze tussen de WA-dekking en de Allrisk-dekking. De WA-verzekering dekt de wettelijke aansprakelijkheid. Het vergoedt dus alleen schade aan anderen en/of hun spullen, veroorzaakt met je scootmobiel. Voor schade aan jezelf of aan je eigen scootmobiel kan je niet terecht bij de WA-verzekering. De Allrisk-verzekering vergoedt wel de schade aan eigen spullen. Er zijn bovendien ook aanvullende dekkingen mogelijk, zoals een opzittendenverzekering voor als je eens een passagier vervoert en een rechtsbijstandverzekering voor bijstand bij juridische kwesties.

Een scootmobielverzekering is een bijzondere verzekering waarbij je geen schadevrije jaren opbouwt. Net als bij de aanvullende zorgverzekering zijn verzekeraars vrij in het bepalen van hun eigen voorwaarden, bijvoorbeeld wat het eigen risico betreft. Ook de premie kan sterk verschillen. Nauwgezet de verzekeraars vergelijken, blijft met andere woorden aan te raden. 

Hulp via de gemeente

Als je blijvend hulpmiddelen nodig hebt, bijvoorbeeld een scootmobiel omwille van een handicap, biedt de basiszorgverzekering geen redding. Hulpmiddelen om thuis zelfstandig te blijven wonen of om je daarbuiten te kunnen verplaatsen, kunnen wel worden aangereikt door de gemeente. Vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) kunnen deze hulpmiddelen worden aangeboden. Het gaat dan bijvoorbeeld om een traplift, een rolstoel en een elektrische deuropener. Voor meer informatie hieromtrent kan je terecht bij het Wmo-loket van jouw gemeente. Als je bepaalde eenvoudige hulpmiddelen niet kan betalen, is het aan te raden om contact op te nemen met de gemeente. Mogelijk kom je dan in aanmerking voor bijzondere bijstand.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]