Je had een nieuwe laptop nodig voor school, werk of om het nieuwe seizoen van La Casa de Papel te kijken. Nu je jouw laptop eindelijk binnen hebt, kun je hem gaan gebruiken, maar heb je nagedacht over het verzekeren van je laptop? Je zal wel denken: ‘komt hij weer aan met zijn verzekeringen, je bent mijn moeder/vader niet’. Nee, dat klopt. Toch wil ik je graag helpen! Ik heb een aantal verzekeringen op een rijtje gezet, die van grote waarde kunnen zijn voor jou. Lees rustig verder en maak zelf de beslissing om wel of niet een laptopverzekering af te sluiten.
Moet je per se een laptop verzekeren?
Laat ik vooropstellen dat niks verplicht is, maar stel dat je laptop gestolen wordt, beschadigd raakt of dat je je laptop kwijtraakt, dan is het fijn dat je in ieder geval een keuze hebt. Een aantal verzekeraars biedt een aparte laptopverzekering aan. Als je kiest voor deze verzekering, dan ben je wereldwijd verzekerd tegen:
- Diefstal
- Verlies
- Beschadiging
Stel dat je meerdere laptops hebt dan kun je al jouw laptops onder één polis verzekeren. Het voordeel hiervan is dat je maar één laptopverzekering hoeft af te sluiten. Normaal gesproken vergoeden verzekeraars bij verlies of diefstal van jouw laptop, de aankooprijs. De laptop moet dan ten minste 50 procent van de nieuwwaarde bedragen. Bij beschadiging vergoedt de verzekeraar de reparatiekosten. De eigen risico die gehanteerd wordt door de verzekeraars is 40 euro per gebeurtenis. Mijn tip: Sluit een laptopverzekering af. Bij een laptopverzekering wordt over het algemeen de schade bij laptops alleen gedekt buitenshuis. De inboedelverzekering dekt de schade binnenshuis. Je zou kunnen zeggen, dat je laptop aanvullend verzekerd is.
Een inboedelverzekering voor je laptop kan van grote waarde zijn
Je kan ervoor kiezen om je laptop goed te verzekeren door middel van een inboedelverzekering met een aanvullende dekking. Zoals eerder in de blog besproken, valt je laptopverzekering onder jouw inboedelverzekering. Vaak biedt deze verzekering onvoldoende dekking. Kies je ervoor om je laptops aanvullend met je inboedelverzekering te verzekeren, dan moet je goed opletten! Bij inboedelverzekering is jouw laptop alleen binnenshuis verzekerd, neem je hem mee naar je werk en je laptop raakt daar beschadigd, dan ben je niet verzekerd en wordt de schade ook niet gedekt. Dit probleem is simpel op te lossen: door een inboedelverzekering te koppelen met een buitenshuisverzekering. Als je hiervoor kiest, is je laptop wereldwijd verzekerd. Mijn tip: ga op zoek naar een verzekeraar, waarbij je zowel de inboedel- als buitenshuisverzekering kan combineren. Op dit moment zijn er een aantal verzekeraars waar die combinatie mogelijk is. Bij sommige verzekeraars kun je alleen een aparte buitenhuisverzekering afsluiten.
De inboedel van laptops en andere computers wordt bij de verzekeraars tot een maximumbedrag gedekt (rond de 5000 euro). Mocht het bedrag onvoldoende zijn voor jouw inboedel, dan heb je de keuze om een kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Je betaalt weliswaar een hogere premie, maar daar tegenover staat dat je dekking is uitgebreid. Je bent dan voor een hoger bedrag gedekt. Inboedelverzekeraars vergoeden de laptop tegen de nieuwaarde, tenzij de waarde lager ligt dan 40 procent. Als dat het geval is, dan wordt de dagwaarde vergoed.
Ik hoop dat het nu duidelijker is, waarom een verzekering voor je laptop handig kan zijn. Succes met je keuze voor het wel of niet afsluiten van je verzekering! Heb jij ervaring met het afsluiten van een laptopverzekering en heb jij nog tips voor het afsluiten van deze laptopverzekering? Deel deze tips en ervaringen dan met ons!
Het is inderdaad slim om een verzekering af te sluiten wanneer je een laptop koopt. Wanneer je deze voor werk gebruikt of vaak meeneemt is het helemaal een aanrader. Zorg er overigens altijd voor dat je gegevens en bestanden op een veilige plek opgeslagen staan, mocht je laptop kapot gaan.