We gaan tegenwoordig steeds vaker naar het buitenland. Naast de jaarlijkse zomervakantie gaan we ook steeds vaker op wintersport, plannen we een weekendje Parijs of Milaan tussendoor en gaan we ook nog eens op dagtrip naar België en Duitsland. Als je zo regelmatig de grens overgaat, ga je je vanzelfsprekend afvragen wat het slimst is: een kortlopende of een doorlopende reisverzekering? Hier zetten we de voor- en nadelen op een rijtje.
Kortlopende reisverzekering
Een kortlopende reisverzekering loopt automatisch af en wordt ook wel een aflopende of tijdelijke reisverzekering genoemd. Het voordeel hiervan is dat je alleen betaalt voor de dagen die je ook daadwerkelijk op vakantie bent. Doordat je de verzekering geheel kan afmeten op je vakantie, bespaar je een heleboel geld. Je betaalt tenslotte niet het gehele jaar door een maandelijks bedrag. Voor wie maar enkele dagen in het jaar op vakantie gaat, is de kortlopende reisverzekering dus een betere keuze.
Wie echter langer dan 21 dagen aaneengesloten in het buitenland verblijft of meerdere keren per jaar op vakantie gaat, kan deze verzekering beter overslaan. In deze gevallen wordt de kortlopende reisverzekering een stuk duurder.
Wie af en toe spontaan naar het buitenland wil, moet ook goed in de gaten houden hoe ze de reisverzekering aan en uit kunnen zetten. Tegenwoordig is dit vaak via het internet te regelen en hoeft het niet telefonisch weer. Check wel of je dit alles ook nog last-minute kan doen.
Doorlopende reisverzekering
Een doorlopende reisverzekering loopt minimaal één jaar en wordt ook wel eens langlopend genoemd. Vaak betaal je een maandelijks bedrag. In ruil hiervoor ben je in het buitenland en op vakantie altijd verzekerd, ook wanneer je last-minute besluit te vertrekken. Je hebt het natuurlijk al druk genoeg met het inpakken van je koffers en het vinden van je paspoort, dus het is altijd fijn als je één ding minder hebt om je zorgen over te maken.
Een doorlopende reisverzekering is dus fijn voor degene die vaker in het jaar of voor langere tijd de grens overgaat. Bovendien kun je de doorlopende reisverzekering vaak tussendoor aanpassen: blijf je in Europa of ga je ergens anders naartoe? Ook is alles in één keer geregeld en hoef je maar één keer de afsluitpremie te betalen. De doorlopende reisverzekering heeft echter ook nadelen. Ook als je het hele jaar niet naar het buitenland gaat, blijf je dus door betalen. Bovendien loopt de verzekering bijna altijd na het eerste jaar door met een maandelijks opzegtermijn.
Verschillen in premie
De premie voor een kortlopende reisverzekering wordt bepaald door het aantal dagen dat je op vakantie gaat en de aanvullende dekking die je in het reisverzekeringspakket opneemt. De premie voor een doorlopende reisverzekering is een vast bedrag dat je per maand of per jaar betaalt. De hoogte van dit bedrag wordt mede bepaald door de aanvullende modules die in het pakket opgenomen worden en het maximum verzekerde bedrag.
Nog enkele tips
Nog enkele tips waar je op moet letten bij het afsluiten van je reisverzekering:
- Lees de voorwaarden goed door! In de voorwaarden kun je namelijk zien wat er wel en niet gedekt wordt door je reisverzekering. Het is ook altijd slim om de voorwaarden mee te nemen op vakantie, bijvoorbeeld in een PDF-bestand op je smartphone, zodat je weet hoe je moet handelen wanneer er een onvoorziene gebeurtenis optreedt.
- Het grootste gedeelte van de kosten dat via de reisverzekering geclaimd wordt, betreft kleine bedragen tot 150 euro. Helaas valt dit bedrag vaak nog binnen het eigen risico. Wanneer je je hier voor de vakantie niet in hebt verdiept, kan je naderhand voor onprettige verrassingen komen te staan. Let er overigens ook op dat verloren of gestolen eigendommen door de reisverzekering vaak slechts tegen de dagwaarde vergoed worden, wat vaak aanzienlijk lager ligt dan de aanschafwaarde.
- Ook de doorlopende reisverzekering kent een maximum aantal vakantiedagen per jaar. Ga je dus langdurig op reis? Check dan eerst eventjes de maximale aantal dagen dat je gedekt bent. Deze kunnen sterk verschillen per reisverzekering. Overschrijd je de maximum toegestane reisduur? Dan heb je tijdens je vakantie geen dekking.
- Ga je gevaarlijke sporten beoefenen op vakantie? Dat maakt het risico op een ongeval groter dan tijdens een ‘normale’ vakantie. Vraag daarom altijd even bij je reisverzekeraar na of je een aparte reisverzekering of een aanvullende module af moet sluiten voordat je bijvoorbeeld zonder tuigje een berg beklimt. Je wilt natuurlijk niet dat je dadelijk niet gedekt bent, mocht er iets gebeuren.