Iedereen wil zich natuurlijk goed verzekeren, maar het liefst wel tegen de laagste prijs. Daarom komen er ook steeds meer online vergelijkers bij waarmee je alle verzekeringen van verschillende aanbieders met elkaar kunt vergelijken. Hoe pak je die vergelijking het beste aan?
Vergelijk bij meerdere partijen
Vergelijkers pretenderen vaak onafhankelijk te zijn, maar hebben in veel gevallen alsnog speciale deals met verzekeraars. Maar dit hoeft helemaal niet in jouw nadeel te zijn! Door je inboedelverzekering via een vergelijker af te sluiten, is die verzekering misschien wel goedkoper omdat je profiteert van een speciale aanbieding.
Maar om zeker te weten of je echt het allergoedkoopste tarief hebt, kun je het beste meerdere vergelijkers gebruiken om de maandelijkse premies tegen elkaar af te zetten. Een overzicht van de belangrijkste vergelijkers voor inboedelverzekeringen:
Inboedel of opstal
Met een inboedelverzekering verzeker je alleen de spullen die in je huis staan. Het gaat dus niet om schade aan de woning zelf.
Als je een huurhuis hebt, hoef je (doorgaans) ook alleen een inboedelverzekering af te sluiten – de verhuurder is verantwoordelijk voor een opstalverzekering en eventuele schade aan de woning zelf door storm, brand of inbraak.
Heb je echter een koophuis, dan kan het verstandig zijn om jezelf ook voor opstal te verzekeren. Dit wordt echter weer complexer met vergelijken, want je kunt dan los een inboedel- en opstalverzekering afsluiten of op zoek gaan naar een woonverzekering, waar zowel inboedel als opstal in verzekerd zijn.
Combineren met WA-verzekering
Bij veel verzekeraars kun je een combineerde inboedel- en WA-verzekering afsluiten. Met een WA-verzekering (WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid) verzeker je je voor het geval dat je per ongeluk schade veroorzaakt aan andermans spullen of gezondheid. Bijvoorbeeld als je fiets per ongeluk tegen een auto aanwaait of als je een kop thee over iemands hand heen stoot.
Een aantal laatste tips voor bij het vergelijken
Gelukkig is een inboedelverzekering afsluiten minder complex dan iets als een zorgverzekering, maar toch kunnen er een aantal haken en ogen aan het verzekeringspakket zitten. Met de volgende tips weet je zeker dat je de beste deal hebt:
- Vergelijk één keer per jaar. Misschien is het aantrekkelijk om over te stappen? Let er wel op dat je een zo eerlijk mogelijke vergelijking maakt. Welke partij is met ongeveer gelijke polisvoorwaarden het goedkoopste?
- Kijk goed naar de dekking. Wat valt er wel en niet onder de verzekering? Dit kan per verzekeraar flink verschillen, dus het is belangrijk dat je de verschillende dekkingen goed naast elkaar legt! Bij meerdere vergelijkingssites krijg je de polisvoorwaarden duidelijk naast elkaar te zien.
- Sluit een realistische inboedelverzekering af. Daarmee bedoelen we dat je voor een woning met een dure inboedel (bijv. met designmeubels en dure kunst) je een hoge dekking nodig hebt, maar bij een eenvoudig ingerichte woning heb je geen hele hoge dekking nodig.
- Overweeg een combiverzekering. Dat kan een woonverzekering zijn of een gecombineerde inboedel- en WA-verzekering, afhankelijk van of je een opstalverzekering en/of een WA-verzekering wilt afsluiten.
- Geef je certificaat of keurmerk door. Als de verzekeraar op de hoogte is van jouw Veilig Wonen-keurmerk of BORG-certificaat, kun je mogelijk korting op de premie krijgen.
Dit artikel werd je aangeboden door Inboedelverzekeringen.nl, aanbieder van onder andere inboedelverzekeringen. Bekijk onze online vergelijker.
Het is inderdaad handig om een gecombineerde verzekering af te sluiten, dit heb ik ook gedaan toen ik ging verhuizen. Een WA-verzekering heb je immers nodig. Daarnaast is het fijn dat je op deze manier kosten kan besparen.