Site pictogram Het Verzekeringswezen

Inboedelverzekering voor studenten: hoe zit dat?

Inboedelverzekering voor studenten

Op jezelf wonen: er komt nogal wat bij kijken. Als je op kamers gaat, ben je voor het eerst echt verantwoordelijk voor je eigen spullen. Helaas zijn studentenwoningen vaak een makkelijk doelwit voor inbraken. Omdat er meestal een groot aantal mensen woont, zijn er ook veel waardevolle spullen aanwezig. Vaak heeft elke student een eigen laptop, tv en natuurlijk telefoon. Daarnaast hebben studentenwoningen de reputatie slecht beveiligd te zijn.

Ook heb je in een studentenwoning een relatief hoge kans om schade aan je spullen op te lopen. Denk bijvoorbeeld aan waterschade door een lekkage of zelfs brandschade. Omdat studenten vaak nog even moeten wennen aan de nieuwe zelfstandigheid en verantwoordelijkheden en alles wat daar bij komt kijken, wil het nog wel eens gebeuren dat er iets fout gaat, bijvoorbeeld tijdens het koken of het draaien van een was. Een ongeluk en de daarbij behorende schade zitten in een klein hoekje.

Het is dus, juist voor studenten, heel belangrijk om een inboedelverzekering af te sluiten. Met een inboedelverzekering wordt de schade die je oploopt aan je spullen, door welke reden dan ook, deels of zelfs geheel vergoed. Maar waar moet je nou precies op letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering?

Basisdekking of uitgebreid?

Vaak kun je als student kiezen uit drie vormen van inboedelverzekeringen. Met de meest standaard vorm verzeker je jezelf tegen voorvallen zoals brand- en waterschade, diefstal en vandalisme. Met een extra uitgebreide inboedelverzekering ben je ook verzekerd tegen schade aan je bezittingen als gevolg van bijvoorbeeld een stroomstoring. Hierbij kun je denken aan het doorbranden van zekeringen.

Tot slot is er nog de meest uitgebreide inboedelverzekering die naast het bovenstaande ook schade als gevolg van natuurlijke omstandigheden zoals storm, overstroming en aardbevingen dekt. Wat er precies binnen je dekking valt, verschilt per verzekeraar en per polis. Bekijk dan ook tijdens je vergelijking al goed de polisvoorwaarden.

De waarde van je inboedel

Om een inboedelverzekering af te sluiten, moet je weten wat de waarde van jouw inboedel is. Daar kun je een speciale taxateur voor inhuren, maar je kunt dit ook zelf doen aan de hand van een inboedelwaardemeter. Die vind je vaak gewoon op de website van je verzekeraar.

Ook is het slim om van grote aankopen de bonnetjes te bewaren, of zelfs foto’s van je waardevolle bezittingen te maken als bewijs. Dit kan van pas komen als je de waarde van gestolen spullen bij de verzekering wilt declareren.

Uitkering bij inbraak

Als je van de verzekering een vergoeding voor je gestolen spullen wilt ontvangen na een inbraak, moet je aan kunnen tonen dat er inderdaad sporen van braak zijn, zoals een kapot deurslot of een ingegooide ruit. Als er een inbraak heeft plaatsgevonden, omdat jij of je huisgenoot vergeten is om de deur op slot te doen, zal je helaas geen uitkering vergoed krijgen.

Overal verzekerd

Het kan natuurlijk gebeuren dat je spullen ergens anders dan bij jou thuis kwijt of beschadigd raken. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je je laptop in de trein laat liggen, of dat je je telefoon laat vallen op de fiets. Een standaard inboedelverzekering biedt vaak alleen binnenshuis dekking. Wil je jouw spullen ook buitenshuis verzekeren? Kies dan voor een kostbaarhedenverzekering.

Als student kan je een inboedelverzekering vaak al tegen een erg lage prijs afsluiten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een inboedelverzekering niet binnen je krappe studentenbudget past! Ook zijn er verschillende mogelijkheden om je inboedelverzekering te vergelijken; zo voorkom je dat je te veel betaalt.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Inboedelverzekeringen.nl. 

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]