Site pictogram Het Verzekeringswezen

Inboedelverzekering voor studenten: hoe werkt dat precies?

aansprakelikheidsverzekering

Als je op kamers gaat, moet je vaak veel dingen regelen. Gas, water, licht, een televisieaansluiting, noem het maar op. Daarnaast wil je vaak ook alles nog inrichten naar jouw eigen smaak. Een likje verf hier, behangetje daar. Een nieuw bed, fijne bank en een mooie televisie. Helemaal gesetteld. Maar stel nou dat er onverwachts iets mee gebeurt, ben je er dan wel voor verzekerd? Daarvoor is er de zogenoemde inboedelverzekering. Veel verzekeraars bieden speciale inboedelverzekeringen aan voor studenten, maar wat maakt deze nou zo aantrekkelijk en waar moet je op letten? Wij zochten het uit.

Speciale studentenverzekering

Als student heb je vaak niet zo heel veel spullen, maar bezit je vaak toch een hoop dingen van grote waarde. Denk aan je laptop voor studie, die telefoon in je broekzak of dat televisiescherm aan je muur. Daar kan een hoop mee gebeuren in de jaren dat je op kamers woont.

Vaak woon je met veel verschillende mensen in een klein huis en dan zit een ongeluk nou eenmaal in een klein hoekje. Belangrijk om te weten is dat verzekeraars vaak voor bepaalde groepen zoals studenten een voordelig pakket hebben. Als je niet teveel wilt betalen is het dus verstandig om je hierin goed te verdiepen. Vergelijkingssites kunnen hier vaak een helpende hand bij bieden. Scheelt jou een hoop gepuzzel.

Gewone inboedelverzekering

Een ‘gewone’ inboedelverzekering kan bij sommige verzekeraars op een aantal punten verschillen van een inboedelverzekering speciaal voor studenten. Vaak lijken de verschillen op het eerste gezicht niet zo groot: beide dekken diefstal-, water- en brandschade buiten eigen schuld om.

Waar de ‘gewone’ inboedelverzekering echter vaak nog wat uitgebreider is, is dat bij de inboedelverzekering voor studenten vaak niet nodig. Het voordeel van het kleiner wonen dan bijvoorbeeld je ouders wordt hier dan ook beloond. Jouw premie ligt waarschijnlijk een stuk lager dan de premie van de gewone inboedelverzekering.

Hou er echter wel goed rekening mee dat je in een studentenhuis daarom niet minder risico loopt! Een studentenhuis of –flat is vaak een populaire plek voor inbrekers: er valt veel te halen en niet iedereen is altijd even secuur met afsluiten.

Nieuwe situatie

In je studententijd ontmoet je een hoop nieuwe mensen. Misschien ontmoet je er wel de liefde van je leven en willen jullie na een tijdje gaan samenwonen. Dan verandert jouw woonsituatie en moet je goed kijken wat dit betekent voor jouw inboedelverzekering.

Soms kun je twee aparte inboedelverzekeringen samenvoegen, maar het is vaak het voordeligst om een geheel nieuwe inboedelverzekering af te sluiten. Ook als je geen student meer bent zullen er wat dingen voor je veranderen. Het kan verschillen per verzekeraar, maar over het algemeen worden er maximumleeftijden gehanteerd van rond de 30 jaar. Daarna zal je dus écht geen student meer zijn, ook niet voor de verzekering.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]