Site pictogram Het Verzekeringswezen

Schade door brand? Wat dekt je inboedelverzekering?

Dekking inboedelverzekering brand

Volgens de brandweer zijn een aantal van de eerste stappen voor een goede afhandeling van brand: foto’s van de schade nemen, een lijst met beschadigde eigendommen opstellen en de schade de eerstvolgende werkdag bij je verzekeraar melden. Maar wat goedt de verzekeraar dan? Wij zetten alle informatie voor je op een rij.

Inboedelverzekering: algemeen

Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel voor bijna iedereen aan te raden. Stel: je hebt schade door brand of wateroverlast of er is bij jou ingebroken thuis, dan heb je in ieder geval iets om op terug te vallen. Welke schade kun je in het algemeen claimen op je inboedelverzekering? Schade aan spullen in huis die zogezegd niet “aard- en nagelvast” zitten, worden door je inboedelverzekering gedekt. Iets wordt aard- en nagelvast genoemd wanneer een roerende zaak zodanig aan een onroerende zaak is verbonden, dat die eerste niet zonder beschadiging kan worden losgemaakt. Dat betekent dat schade aan bijvoorbeeld meubels dus door je inboedelverzekering worden vergoed. Hetzelfde geldt voor waardevolle spullen en, behalve schade binnenshuis, vaak ook eventuele schade buitenshuis. Net als schade aan je huisdier.

Schade door brand, en schroeien en smelten

Wat vergoedt je inboedelverzekering bij schade door brand en schroeien en smelten? Waar een opstalverzekering de herbouw van je afgebrande koopwoning dekt, vergoedt een inboedelverzekering de schade aan je interieur en andere spullen. Stel: je hebt schade door brand die bij de buren is uitgebroken. Hierdoor ondervindt jij hinder van de gevolgen van roetschade en/of bluswater in huis. Dan zijn de kosten hiervoor niet te verhalen op de woonverzekeringen van de buren. Nee, in dat geval dien je deze kosten zelf te claimen op je eigen opstal- en of inboedelverzekering.

De afwikkeling en vergoeding bij schade door brand

Bij de afwikkeling van schade aan je interieur en andere spullen krijg je te maken met bewijslast. Dat houdt in dat je bij de verzekeraar moet kunnen aantonen dat je in het bezit was van bijvoorbeeld dat ene bankstel en wat de aanschafprijs en leeftijd ervan was. Daarom raden wij aan om aankoopbonnen te bewaren, foto’s van je producten te maken en dit op een veilige (online) locatie op te slaan. Voor wat betreft de vergoeding gaan de meeste inboedelverzekeraars uit van de regel dat de nieuwwaarde van jouw meubel wordt vergoed, tenzij de dagwaarde door de gehanteerde afschrijvingen lager is dan 40% van de nieuwwaarde. Inderdaad, inboedelverzekeraars werken met afschrijvingslijsten, die bij bijna elke verzekeraar op hun website staan gepubliceerd. Zo kun je inzien hoe snel zij allerlei producten afschrijven en hoeveel jouw bankstel nog waard is.

Behalve een inboedelverzekering zijn er natuurlijk meer maatregelen om schade door brand te voorkomen. Of in ieder geval te beperken met zoiets “simpels” als een goedkope rookmelder. Welke maatregelen tegen brandschade weet jij nog meer?

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]