Veel mensen noemen de aansprakelijkheidsverzekering ook wel een WA-verzekering. Als jij bij iemand thuis per ongeluk schade maakt, dan kan jij aansprakelijk worden gesteld. Dit betekent dat de eigenaar van de schade kosten bij jou kan verhalen. Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat je hiervoor bent verzekerd. Het is niet verplicht, maar wel handig om te hebben. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Maar liefst 96% van de Nederlanders heeft een aansprakelijkheidsverzekering.
Verschil aansprakelijkheidsverzekering en een WA-verzekering
De aansprakelijkheidsverzekering en een WA-verzekering worden vaak door elkaar gehaald. Het grootste verschil is dat een WA-verzekering verplicht is wanneer je in bezit bent van een motorrijtuig. Een WA-verzekering dekt de schade die jij hebt toegebracht aan anderen met een gemotoriseerd voertuig. De gewone aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij zonder een motorrijtuig hebt toegebracht aan anderen.
Waarvoor ben je dan verzekerd?
Een aansprakelijkheidsverzekering verzekert je tegen schade aan personen. Hierbij kun je denken aan letsel of aantasting. Daarnaast ben je ook verzekerd voor materiële zaken zoals vermissing, schade of vernieling van spullen. In grote lijnen staat hierboven wat wordt vergoed. Ze zullen je dekken tot een bepaald bedrag. Toch verschilt het per verzekeraar wat er wordt gedekt. Het is verstandig om goed de polisvoorwaarden door te nemen.
Hoe kies je een aansprakelijkheidsverzekering?
Wat past er het beste in jouw situatie? Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een alleenstaande dekking of een gezinsdekking. Een alleenstaande dekking is goedkoper dan een gezinsdekking. Bij de laatstgenoemde is iedereen in jouw gezin verzekerd. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid vrijwillig een eigen risico te nemen. Een eigen risico verlaagd de premie.
Vergelijkingssites
Er zijn veel aanbieders van aansprakelijkheidsverzekeringen. Op internet kun je op verschillende sites vergelijkers vinden. De volgende gegevens moet je invullen om een goede vergelijking te maken:
– Alleenstaand of getrouwd met kinderen
– Alleenstaand of getrouwd zonder kinderen
– Postcode
– Geboortedatum
Aan de hand van deze gegevens wordt jouw premie bepaald. Wanneer je aan vergelijkingssites niet genoeg hebt, is het verstandig om eens rond te vragen in je omgeving. Welke aansprakelijkheidsverzekering hebben je vrienden of familie? Je kunt hen vragen wat hun ervaring is en wat zij betalen.
Niet te goedkoop
Het is natuurlijk verleidelijk om de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Lees heel goed de polisvoorwaarden door van deze aanbieder. Het kan zijn dat er essentiële zaken worden weggelaten. Zo keert de ene aanbieders bijvoorbeeld niet of weinig uit bij schade bij een vriendendienst of schade aan geleende spullen, terwijl een andere aanbieder dit wel doet. Kijk goed wat er bij jouw situatie past. Het zou jammer zijn dat wanneer je aanspraak wilt doen op jouw verzekering je erachter komt dat je heel veel zelf moet betalen. Je hebt niet voor niks elke maand premie betaald.
Vergeet niet te claimen
Het komt meer dan eens voor dat mensen vergeten te claimen. Ze gaan er dan vanuit dat de schade niet vergoed wordt door hun verzekering. Het is altijd te moeite waard om even contact op te nemen met de aanbieder. Je hoort dan wat er wel of niet mogelijk is.