Site pictogram Het Verzekeringswezen

Wat is collectief verzekeren en waarom zou je dit doen?

Wat is collectief verzekeren

Een veel voorkomende vraag tegenwoordig is: “Wat is collectief verzekeren?”. In deze blog gaan we deze vraag zo goed mogelijk voor je beantwoorden. We zullen het gaan hebben over wat collectief verzekeren precies is en wat er wordt verstaan onder collectief. Daarnaast worden de voor- en nadelen allemaal voor je op een rijtje gezet. Zo kan jij zelf bepalen of het afsluiten van een collectieve zorgverzekering voor jouw situatie het beste is.

Wat is een collectieve verzekering?

Een collectieve zorgverzekering is al erg populair in Nederland. Meer dan de helft van alle Nederlanders is al collectief verzekerd. Maar wat is een collectieve verzekering nou precies? Een collectieve verzekering is een verzekering, afgesloten door en/of ten behoeve van een groep personen. Bij een collectieve verzekering wordt in principe ook altijd verwezen naar een zorgverzekering.

Bij veel mensen heerst het misverstand dat een collectieve verzekering alleen maar wordt gegeven voor een zorgverzekering via de werkgever. Dit is echter niet het geval. Ieder collectief kan zich samenvoegen om samen een collectieve verzekering te kunnen aanvragen bij de meeste zorgverzekeraars. Hieronder volgt een opsomming met voorbeelden van dergelijke collectieven.

 

Voordelen collectief verzekeren

Het afsluiten van een collectieve zorgverzekering heeft een aantal voordelen ten opzichte van een particuliere zorgverzekering. Lees hier alle voordelen van een collectieve verzekering.

Korting

Het eerste voordeel van een collectieve zorgverzekering is de korting die wordt verstrekt door de verzekeraar. Meestal ligt deze korting tussen de 5% en 10% op de maandelijkse premie. Dit verschilt natuurlijk wel per verzekeraar. De reden dat deze korting wordt gegeven is best logisch. De verzekeringsmaatschappij krijgt er in één klap een groot aantal klanten bij. Zo worden er bij andere bedrijven (winkels e.d.) ook vaak kortingen geven op bulk-afnames.

Afgesteld op doelgroep

Zoals eerder vermeld kan je naast een collectieve verzekering via de werkgever ook een collectieve verzekering afsluiten met andere collectieven. Deze collectieven hebben vaak een aantal eigenschappen gemeen. Hierdoor komt het vaak voor dat de polis van de verzekering vaak dekkingen bevat die voor de hele groep interessant zijn. Naast de korting heb je dus ook nog eens een verzekering die goed bij jouw situatie past. Het is wel goed om van tevoren te kijken bij welk collectief jij je wilt voegen. Er zijn vaak namelijk meerdere opties mogelijk, met allemaal weer andere dekkingen en kortingen. Doe hier dus eerst goed onderzoek naar.

Nadelen collectief verzekeren

Naast voordelen heeft een collectieve verzekering ook een aantal nadelen. De twee belangrijkste nadelen lees je hieronder.

Verblind door korting

Een fout waar veel mensen intrappen is het verblind raken door het woord “korting”. Het feit dat een bepaalde verzekeraar korting aanbiedt, betekent niet dat een andere verzekering zonder korting alsnog goedkoper kan zijn. Een praktisch voorbeeld is dat bijvoorbeeld een pak melk mét korting bij supermarkt A €1,00 kost, terwijl supermarkt B een gelijkwaardig pak melk aanbiedt zonder korting voor €0,90. Zorg dus dat je eerst kijkt naar verschillende opties bij verschillende verzekeringsmaatschappijen.

“Opzegtermijn” collectief verzekerd via werkgever

Als je een collectieve verzekering hebt via je werkgever en je verlaat deze werkgever, loopt het termijn vaak door tot je contract met de zorgverzekeraar afloopt. Het recht op de korting van een collectieve verzekering vervalt dan in de meeste gevallen, waardoor je per maand een hogere premie gaat betalen. Ook het veranderen van verzekeraar is in dat termijn meestal niet mogelijk.

Kort samengevat is het afsluiten van een collectieve zorgverzekering dus zeker een optie om in overweging te nemen. Zorg daarbij dan wel dat je goed onderzoek doet naar verschillende mogelijke collectieven en verschillende prijzen bij verzekeraars voor collectieven tegenover particulier verzekeren.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over een collectieve zorgverzekering? Stel via de reacties hieronder dan gerust een vraag en wij zullen deze zo snel mogelijk voor je beantwoorden.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 3   Gemiddelde:  3.7/5]