Je hebt een bestelauto aangeschaft om lekker te klussen, hij is van de zaak en iedereen binnen het bedrijf kan gebruik maken van de bestelauto. Deze bestelauto is ideaal als je voor een klus ergens naar toe moet. Al je materialen passen in deze ruime bestelbus. De bestelbus is echter niet automatisch verzekerd. In Nederland is een WA – Verzekering verplicht gesteld. Elk motorvoertuig moet tenminste WA verzekerd zijn. Daar ontkom je dus niet aan, maar hoe zit het eigenlijk met een bestelautoverzekering? Wil je weten wat de verschillen tussen een bestelautoverzekering en autoverzekering zijn? Lees deze blog en voorkom de welbekende verrassingen!
De verschillen tussen een bestelauto en een personenauto
Je vraagt het jezelf vast af: wat is het verschil tussen een personenauto en een bestelauto? Een duidelijk verschil is dat een bestelauto belastingvoordelen heeft. De motorijtuigbelasting en bpm wordt berekend aan de hand van die belastingvoordelen. Een personenauto wordt gezien als een motorrijtuig met drie of vier wielen. Een personenauto is ingericht om mensen te kunnen vervoeren. In deze auto kunnen maximaal 8 personen (excl. De bestuurder). Een bestelauto is zo ingericht dat er gemakkelijk goederen in vervoerd kunnen worden. Het motorvoertuig moet wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten er zijruiten, een beschikbare laadruimte en een tussenschot aanwezig zijn. De bestelauto is niet zwaarder dan 3.500 kilo. Als hij zwaarder is dan wordt de bestelauto gezien als vrachtwagen. Wil je weten hoe het precies zit? Bekijk dan dit schema.
Hoe kun je de dekking bepalen?
De keuze bij zowel een autoverzekering als een bestelwagenverzekering blijft hetzelfde. Namelijk de keuze tussen een:
- WA
- Casco (WA+ of een Beperkt Casco)
- All-Risk dekking
Bij nieuwe spullen ben je altijd extra voorzichtig. Vandaar dat het een verstandige keuze is om deze gloednieuwe bestelauto All-Risk te verzekeren. Maar het is zonde om een oude bestelauto All-risk te verzekeren. De kans is namelijk groot dat de premiekosten hoger uitvallen dan de dagwaarde van de auto. (Bestel)auto’s die ouder zijn dan 9 of 10 jaar worden daarom alleen WA-verzekerd. Op deze manier ben je niet oververzekerd.
Waarom aanvullend verzekeren?
Wil je helemaal zeker zijn van je zaak? Dan kun je altijd jouw bestelbus aanvullend verzekeren. Voorbeelden van aanvullende verzekeringen zijn: rechtshulpverzekering of een inzittendenverzekering. De kans is groot dat je een combinatiekorting krijgt bij het afsluiten van één van deze aanvullende verzekeringen. Let wel op dat jezelf niet oververzekert. Overweeg je keuzes en neem de tijd voor het afsluiten van een aanvullende verzekering.
Hoe zit het met de no-claimkorting en de bescherming?
Je zal wel denken: hoe zit het precies met de no-claimkorting? Want je hebt al verschillende jaren geen schade geclaimd, hierdoor ontvang je een redelijke korting. Deze korting wil je natuurlijk behouden, want door deze korting valt je verzekeringspremie een stuk lager uit. Verschillende verzekeraars bieden een no-claimkorting en een no-claimbeschermer aan. Met een no-claimbeschermer kun je schade claimen zonder dat jouw eigen premie omhoog gaat. Waar je wel even op moeten letten is het volgende: een groot nadeel is dat je niet bezig bent met het opbouwen van schadevrije jaren en je betaalt door de beschermer over het algemeen meer premie.
Hoe is je dekking in het buitenland?
Ben je als bedrijf vaak aan het klussen over de grens (Duitsland, België enz.)? Let dan goed op de dekking in het buitenland. Check ook de algemene voorwaarden. Over het algemeen verschilt elk land in algemene voorwaarden. Goede aanvullende verzekeringen voor in het buitenland zijn: pechhulp en vervangend vervoer in het buitenland.
De tips voor het vergelijken van een bestelautoverzekering?
Vergelijken kost tijd, maar door te vergelijken bespaar je ook geld. Vergelijk je bestelautoverzekering op prijs en kwaliteit. Tegenwoordig zijn er verschillende vergelijkingswebsites voor bestelautoverzekeringen. Lees jezelf goed in als het gaat om de polisvoorwaarden. Ga aan de slag en bespaar gewoon veel geld!
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Heb jij ervaringen met een bestelauto verzekering en wil je die met ons delen? Deel deze ervaringen en help andere mensen.