Doodgaan, overlijden, uitvaart en begrafenis zijn allemaal termen die we liever niet gebruiken. Logisch natuurlijk dat we hier niet graag bij stilstaan, maar wel belangrijk. Want het is zeker dat we allemaal vroeg of laat het leven verlaten. Door je uitvaartwensen bespreekbaar te maken, wordt het voor je nabestaanden iets makkelijker. Zij hoeven dan namelijk geen lastige keuzes meer te maken in de moeilijke periode.
Hoe doorbreek je de taboe over de dood
Daar is maar één antwoord op, de taboe over de dood doorbreek je niet. Het is een onderwerp dat we allemaal vermijden. Toch is het belangrijk om wel het gesprek aan te gaan, je maakt je wensen bespreekbaar. Wat wil je absoluut wel en niet op je begrafenis hebben. Ook kun je tijdens het gesprek nakijken of jouw begrafenisverzekering in orde is. Het blijkt dat veel mensen onderverzekerd zijn.
Door tijdens het gesprek over de uitvaart te praten over jouw wensen, zorg je ervoor dat nabestaanden niet gaan twijfelen en rust krijgen in de moeilijke periode. Want na de uitvaart wordt in de meeste gevallen gevraagd of de uitvaart mooi was, daarmee wordt natuurlijk bedoeld of de uitvaart naar wens is verlopen en of het paste bij de wensen van de overledene.
Uitvaartwensen op papier
In plaats van een gesprek te voeren, kun je ook jouw wensen op papier zetten. Je vermijdt hiermee een lastig gesprek, en je kunt je nabestaanden laten weten waar ze dit papier kunnen vinden. In sommige gevallen is het niet mogelijk om een uitvaart volledig naar wens van de overledenen te laten verlopen. Laat je nabestaanden weten dat het niet erg is als de uitvaart niet volledig naar wens verloopt, en dat de brief enkel ter inspiratie is. Op die manier zorg je ervoor dat de nabestaanden niet onder druk komen te staan als dit niet allemaal te realiseren valt.
3 manieren om je wensen vast te leggen
Er zijn een aantal manieren om je uitvaartwensen vast te leggen. Het praten over de dood is een moeilijk iets, dus moet het noteren van wensen niet te ingewikkeld worden. Je kunt bijvoorbeeld bij je verzekeraar een wensenboekje aanvragen, hierin schrijf je je voorkeuren op. Ook kun je je wensen bespreken met een consulent welke jouw wensen vastlegt, dit wordt meestal gedaan wanneer iemand al op leeftijd is of ongeneeslijk ziek is. Ook kun je een voorregeling met een uitvaartverzorger nemen, ook dit wordt meestal gedaan wanneer iemand ongeneeslijk ziek is.
Het taboe rondom de dood bespreekbaar maken zou een goede eerste stap zijn. Ik denk dat het erg fijn is voor nabestaanden om te weten wat de wensen zijn. Ik hoop dat dit onderwerp in de toekomst een stuk toegankelijker wordt, ook voor de jongere generatie.
Het is inderdaad lastig om je wensen kenbaar te maken, omdat het thema overlijden natuurlijk niet leuk is. Het kan misschien makkelijker zijn om er eerst een tijdje over na te denken, zodat de stap om het op papier te zetten minder groot wordt.