Site pictogram Het Verzekeringswezen

De belangrijkste verzekeringen voor ondernemers

belangrijke verzekering voor ondernemers

Als ondernemer, heb je misschien het gevoel dat je zakelijke omgeving en dagelijkse activiteiten een laag risico hebben. Maar de realiteit is dat er een aantal risico’s zijn waaraan je wordt blootgesteld. Bij ondernemen komt veel kijken, zo ook het afsluiten van de juiste verzekeringen. Welke verzekeringen zijn voor de gemiddelde ondernemer onmisbaar?

Gebouwenverzekering

Met een bedrijfspandverzekering is je kantoor of bedrijfsruimte verzekert tegen schade door brand, storm, inbraak of water. Zaken die je kantoorruimte flink kunnen beschadigen en doorgaans resulteren in een hoge kostenpost. Je kunt deze verzekering vergelijken met een opstalverzekering die je als particulier voor een woning afsluit. Een gebouwenverzekering is zeker iets wat je moet afsluiten als je zelf de eigenaar bent van een kantoorpand.

Huur je slechts een gedeelte van een kantoorruimte? Vraag dan bij de verhuurder of gebouwenverzekering al in de huurprijs of servicekosten is meegenomen. Meestal is dit wel het geval, ongeacht waar je in Nederland ook huurt, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht zorg dat je de juiste verzekeringen afsluit.

Goederen en inventarisverzekering

De inventaris, ofwel inboedel dient ook verzekert te worden. Hieronder vallen alle meubels en andere inrichting van het kantoor die je zelf hebt aangeschaft. Met een inventarisverzekering is de gehele inventaris gedekt tegen schade. Met een goederenverzekering zijn alle handelsgoederen die in het pand aanwezig zijn verzekert. Het is essentieel om voor deze schade verzekerd te zijn.

Overige Verzekeringen voor je kantoor

Er zijn nog een aantal andere verzekeringen die belangrijk zijn als je onderneemt vanuit een kantoor. Namelijk milieuschade (mits je werkt met vervuilende stoffen), glasverzekering en elektronicaverzekeringen.

Let wel op: de glasverzekering en gebouwenverzekering wordt doorgaans door de verhuurder afgesloten, dus als jij een kantoorruimte huurt zijn deze verzekeringen mogelijk al gedekt. Het is dan wel verstandig dit te checken bij de verhuurder. Huur je in een business center of coworking place? Dan kun je er over het algemeen vanuit gaan dat deze verzekeringen al in de huurprijs verwerkt zijn. Dit type kantoor is steeds populairder en biedt de mogelijkheid voor een all-in prijs kantoorruimte te huren. In eerste instantie kon dat alleen in grotere steden als Amsterdam, maar tegenwoordig kun je bijvoorbeeld een kantoor huren in Dordrecht voor all-in prijzen.

AOV (Arbeidsongeschiktheid)

Je wil liever niet teveel aan het risico op arbeidsongeschiktheid denken. Het is niet verplicht, maar ondernemers doen er verstandig aan om zich goed tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Deze premies zijn niet de goedkoopste, maar particuliere verzekeraars hanteren voor starters vaak redelijk aantrekkelijke tarieven. Je kunt bijvoorbeeld ook een arbeidsongeschiktheidsdekking koppelen aan je lijfrentepolis of extra vermogen voor moeilijke tijden opbouwen door te sparen.

Pensioen

Ondernemers hebben na hun 67ste levensjaar alleen recht op AOW. Voor de opbouw van aanvullend pensioen ben je zelf verantwoordelijk. Zo’n financieel ‘appeltje voor de dorst’ is in veel gevallen zeker aan te raden. Het opbouwen van een comfortabele oudedagsvoorziening kan op verschillende manieren.

In de praktijk blijkt dat circa twee van de drie ondernemers een pensioen opbouwt via een verzekeraar of pensioenfonds. Gemiddeld storten vier van de tien zelfstandigen regelmatig een bedrag bij de pensioenverzekeraar. Iets minder dan een kwart van de zelfstandig ondernemers kiest voor beleggingen bij de bank.

AVB (Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering)

Als jij of een van je werknemers bijvoorbeeld eigendommen of het bedrijf van een opdrachtgever beschadigt, dan ben jij aansprakelijk voor deze schade. En dat kan grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk altijd goed te inventariseren welke risico’s je loopt. De premie is onder andere afhankelijk van de werkzaamheden, jaaromzet en het aantal werknemers.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]