Geen enkele automobilist of motorrijder ontkomt eraan; het afsluiten van een WA-verzekering. Er bestaat soms aardig wat verwarring over wat een WA-verzekering nou precies inhoudt. Ook is het niet altijd duidelijk welke dekking deze WA-verzekering nou allemaal biedt. Daarom gaan we in deze blog eens dieper inzoomen op de WA-verzekering zodat jij hierna precies weet wat je eraan hebt.
Wat is een WA-verzekering?
De naam WA-verzekering is een afkorting voor “wettelijke aansprakelijkheidsverzekering”. Iedere automobilist of motorrijder is verplicht om een WA-verzekering af te sluiten vanaf het moment dat het voertuig geregistreerd staat. In deze blog zullen we voornamelijk uitgaan van de WA-verzekering voor automobilisten.
De Rabobank heeft cijfers uitgebracht over het aantal gecalculeerde schades per jaar. Hieruit blijkt dat deze kans ongeveer tussen de 1:16 en 1:17 ligt. Ondanks de kleine kans kan het altijd gebeuren. Mocht zo’n situatie zich voordoen, dan kan je aanspraak doen op je WA-verzekering. De WA-verzekering dekt, zoals de naam al doet vermoeden, schades waarvoor jij wettelijk aansprakelijk bent. Er zit wel een addertje onder het gras, namelijk, de WA-verzekering dekt alleen schades die jij toebrengt aan een ander. Schades aan je eigen voertuig, lichaam of object worden dus niet vergoed. De WA-verzekering biedt deze dekkingen ook als iemand anders in jouw auto rijdt.
WA-verzekering, WA-casco of toch allrisk?
Nu we weten wat een WA-verzekering is, kunnen we ons richten op de aanvullende opties ten opzichte van het basispakket van de WA-verzekering. Naast de standaard WA-verzekering kan je namelijk ook kiezen voor een WA+ (ook wel beperkt casco genoemd). De WA+ dekt alles wat de normale WA-verzekering ook dekt, maar dan met een aantal toevoegingen. Zo dekt de WA+ ook schade door brand, storm, hagel, diefstal, ruitbreuk of een aanrijding met dieren.
Tot slot kan je ook kiezen voor een allriskverzekering. Zoals de naam al verraadt, biedt de allriskverzekering dekking tegen, in principe, alle mogelijke risico’s. Waar de WA-verzekering alleen de schade aan een ander vergoedt, dekt de allriskverzekering ook schade aan je eigen auto. Zelfs als de schade jouw eigen schuld is. Hoewel de dekking van de allriskverzekering het meestomvattend is, is de premie wel het hoogst. Het is dus zaak om te kijken of jouw auto het wel waard is om allrisk te verzekeren.
Waar baseer ik mijn keuze op?
Bij het maken van een keuze tussen deze drie verschillende autoverzekeringen moet je een aantal dingen in overweging nemen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: “Hoe oud is mijn auto?”. Vaak zijn oudere auto’s minder waard, waardoor een hogere dekking in principe weggegooid geld is. De tweede vraag die je jezelf moet stellen is: “Hoe afhankelijk ben ik van mijn auto?”. Als je erg afhankelijk bent van jouw auto, bijvoorbeeld om naar je werk te rijden, wordt het zeer aangeraden om te kiezen voor WA+ of allrisk.
Vervolgens moet je jezelf nog twee vragen stellen. Allereerst: “Heb ik nog een lening lopen voor de afbetaling van mijn auto?”. In het geval dat je jouw auto total loss rijdt terwijl je nog een lening hebt lopen op de auto, kan dit erg vervelende gevolgen hebben. Het wordt dus aangeraden om in het geval van een nog lopende lening te kiezen voor een hogere dekking dan alleen WA. De laatste vraag is: “Wat is de dagwaarde van mijn auto?”. Deze spreekt wel voor zich. Hoe hoger de dagwaarde van de auto, hoe hoger de dekking is die wordt aangeraden.
Tot slot
Nu we alle ins en outs van de WA-verzekering hebben bekeken en hebben vergeleken met de alternatieven, kan jij hopelijk een keuze gaan maken voor een autoverzekering. Mocht je nu toch nog vragen hebben over of jij een WA-verzekering moet afsluiten, of toch beter voor een andere dekking kan gaan? Laat dan even een reactie achter onder dit bericht. Wij zullen je dan persoonlijk helpen om de beste keuze te maken voor jouw situatie.