Site pictogram Het Verzekeringswezen

Alles wat je moet weten over een zakelijke rechtsbijstandverzekering

Zakelijke rechtsbijstandverzekering voor kleine ondernemers en zzp'ers

Diverse verzekeraars bieden online zakelijke rechtsbijstandsverzekeringen aan. Maar vaak genoeg worden er nog vragen gesteld over dit type verzekering. Aan de hand van 10 veelgestelde vragen en antwoorden vertellen we je meer over de rechtsbijstandverzekering voor bedrijven.

Wat is het?

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering is een verzekering voor ondernemers en bedrijven. Zij sluiten dit type verzekering af voor het geval dat er een zakelijk conflict ontstaat met een opdrachtgever of of voor wanneer er schade ontstaat en u die op de verantwoordelijke partij wilt verhalen. De zakelijke rechtsbijstandverzekering vergoed dan de juridische bijstand die je nodig hebt.

Voor wie is het?

Veel verzekeraars stemmen hun zakelijke rechtsbijstandverzekeringen af op verschillende doelgroepen. Zo zijn er speciale rechtsbijstandverzekeringen voor zelfstandig ondernemers, mkb’ers en VvE’s.

Wanneer heb je het nodig?

Veel bedrijven, groot of klein, krijgen wel eens te maken met een juridische conflictsituatie. Dat komt omdat je als bedrijf veel te maken hebt met juridische zaken als overeenkomsten, contracten en vergunningen. Bedrijven schakelen bijvoorbeeld juridische bijstand in om de volgende redenen:

 

Hoe zit het met de dekking?

Dit verschilt per verzekeraar. In bijna alle rechtsbijstandverzekeringen zal je een algemene dekking hebben die je nog kunt uitbreiden met specifieke, aanvullende dekkingen. Daarmee creëer je als het ware een zakelijke rechtsbijstandverzekering op maat.

Bedrijven en ondernemers zijn gebaat bij deze constructie omdat het heel erg afhankelijk is van je type onderneming welke zaken je wilt verzekeren. Voor bedrijven in de detailhandel is het bijvoorbeeld interessant om bedrijfsvoertuigen mee te verzekeren, terwijl dit voor een zelfstandig ondernemer met een internetbedrijf zelden interessant is.

Overigens ben je bij veel rechtsbijstandverzekeraars niet voor alle situaties verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan kwesties die te maken hebben met subsidie, belastingen en vermogensbeheer, geschillen die te maken hebben met intellectueel eigendom (octrooien, auteursrecht, et cetera) en problemen rondom een faillissement. Controleer voor je een verzekering afsluit dan ook de polisvoorwaarden om

Is er een maximumbedrag waarvoor je verzekerd bent?

Veel verzekeraars werken met hun eigen juristen en advocaten – kortom, een eigen team van deskundigen. Als je kiest voor rechtshulp uit hun eigen deskundigenkring, worden de kosten doorgaans vergoed zonder maximum. Wil je echter een andere jurist of advocaat inschakelen, dan kan het zijn dat je te maken krijgt met een maximumbedrag.

Moet je nog rekening houden met een eigen risico?

Ook dit verschilt per verzekeraar. Het hangt meestal echter samen met het verschil ‘onbeperkt verzekerd’ versus ‘maximumbedrag’. Kies je een deskundige van je rechtsbijstandverzekeraar, dan ben je meestal niet alleen onbeperkt verzekerd maar ook vrij van eigen risico.

Schakel je een andere, externe juridisch specialist in dan krijg je niet alleen te maken met een maximumbedrag maar betaal je vaak ook een eigen risico. Zoals gezegd verschilt dit per verzekeraar, dus controleer hiervoor goed de polisvoorwaarden.

Wie staat je eigenlijk bij?

Vanuit de meeste zakelijke rechtsbijstandverzekeringen krijg je standaard juridische bijstand uit het eigen team van deskundigen. Wanneer je hier geen gebruik van wilt maken, dan kun je een extern specialist inschakelen.

De algemene polisvoorwaarden veranderen dan meestal wel en je krijgt o.a. rondom eigen risico en maximum verzekerd bedrag te maken met speciale polisvoorwaarden. Vraag dit voor het afsluiten van de verzekering dan ook even na bij de verzekeraar van jouw keuze.

Waar moet je op letten bij het afsluiten ervan?

Meestal is er sprake van een minimum bedrag voor geleden schade. Conflicten met een financieel belang onder dat grensbedrag worden niet in behandeling genomen door je verzekeraar.

Wat als je al een conflict of probleem hebt?

Heb je al te maken met een juridisch conflict maar heb je nog geen zakelijke rechtsbijstandverzekering? Sluit dan niet alsnog vlug een verzekering af, want de meeste verzekeraars dekken niet als je al een probleem hebt of kon verwachten op het moment van afsluiten. Wel doe je er goed aan om even contact op te nemen met een aantal verzekeraars om te informeren op welke manier ze jou toch kunnen bijstaan.

Is het verplicht?

Nee, een zakelijke rechtsbijstandverzekering is niet verplicht. Wel kan het heel verstandig zijn om een dergelijke verzekering af te sluiten, ook als je zzp’er of eigenaar van een kleine onderneming bent. Afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de omzet die je maakt verschillen de kosten – zzp’ers betalen doorgaans dan ook minder premie dan grote organisaties.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door DAS, juridisch en financieel juridisch expert.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]