Voordat je een huisdier gaat kopen, oriënteer je je misschien op de eenmalige en maandelijkse kosten waar je rekening mee moet houden. De aanschafprijs van het dier zelf, honden- of kattenvoer, speeltjes, hondenbelasting en vaste kosten voor inentingen, ontwormen, et cetera. Voor incidentele medische kosten kun je een huisdierenverzekering afsluiten. Maar heb je die eigenlijk wel nodig?
Verantwoordelijkheid
De aanschaf van een huisdier gaat niet altijd gepaard met de verantwoordelijkheid die we het liefst zien. Veel mensen kunnen de ‘reguliere’ kosten wel betalen, maar zijn niet opgewassen tegen een factuur voor het maken van röntgenfoto’s of de uitvoer van een operatie.
Mensen die deze kosten niet kunnen betalen, blijven weg van de dierenarts – ook als de hond of kat in kwestie heel erg ziek is. Dit natuurlijk met alle gevolgen van dien, want het huisdier lijdt dan onnodig veel pijn en komt soms zelfs te overlijden.
Maar er zijn ook een heleboel huisdiereigenaren die intens veel van hun hond of kat houden. Toch hebben ook zij vaak hun bedenkingen bij een dierenverzekering. Op diverse fora wordt gediscussieerd over het nut van een dierenverzekering, de haken en ogen en eventuele alternatieven voor baasjes.
Redenen om wel een huisdierenverzekering af te sluiten
Het hele idee van een verzekering is dat je een maandelijks bedrag betaalt om een risico af te kopen. Er zal niks gebeuren, maar mócht het toch zo zijn, dan hoef jij je niet te bekommeren om de kosten. En die kosten kunnen hoog oplopen, als je te maken krijgt met operaties, chemokuren of gewrichtsaandoeningen.
Waarom zou je wel een dierenverzekering afsluiten?
- Kleine ongelukken met grote (financiële) gevolgen. Je kat komt na een sprong een keer verkeerd terecht, je hond loopt onverhoopt voor een auto of eet per ongeluk een stukje chocolade.
- Geruststelling. Je hoopt natuurlijk dat je huisdier gezond blijft, maar je weet ook dat áls er een keer iets gebeurt, je jouw hond of kat de zorg kan geven die het nodig heeft, zonder voor onoverkomelijke kosten te komen staan.
Redenen om geen huisdierenverzekering af te sluiten
Toch zijn er ook veel mensen die besluiten geen huisdierenverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een dierenverzekering kent namelijk verschillende haken en ogen.
- Voorwaarden en kleine lettertjes. Veel verzekeraars werken met een maximaal uit te keren bedrag per jaar. Van dat maximaal uit te keren bedrag per jaar, keren ze meestal slechts een percentage uit – de rest moet je dus zelf betalen. Ook zijn er verhalen bekend van mensen die na een complicatie bij de castratie van hun kat de zorgkosten niet vergoed kregen, omdat de castratie zelf niet onder de polis viel.
- Niet alles wordt gedekt. Sterilisatie, castratie, vaccinaties en gebitsbehandelingen vallen meestal niet onder het standaard pakket. Je kunt dit vaak wel verzekeren via een aanvullend pakket, maar dan schieten je premiekosten natuurlijk ook omhoog.
- Waardigheid. Er is steeds meer mogelijk bij een dierenarts, maar de vraag is of je je hond of kat dit ook aan wilt doen. Een speelse hond die niets liever doet dan rennen en ravotten, heeft hij of zij wel iets aan een gehandicapt bestaan? Natuurlijk doet het pijn om na een ernstig ongeluk of ziekte afscheid te moeten nemen van je trouwe bondgenoot, maar sommige mensen laten hun huisdier liever inslapen dan ze een hond- of katonwaardig leven te laten leiden.
Alternatief: de premie in een potje stoppen
Veel huisdiereigenaren hebben een alternatief voor de dierenverzekering, namelijk het geld dat ze maandelijks aan premie zouden moeten betalen apart zetten op een spaarrekening. Dit vereist wel discipline, maar je hebt als voordeel dat je niet te maken hebt met allerlei polisvoorwaarden.
Enige probleem van deze methode is wel dat je moet hopen dat er op de korte termijn niets met je huisdier gebeurt, omdat je dan nog weinig hebt opgebouwd. Dit is een risico. Op de lange termijn is het echter wel een effectieve oplossing.
Aanbieders vergelijken
Overweeg je om je huisdier te verzekeren, dan kun je het beste verschillende aanbieders van huisdierverzekeringen met elkaar vergelijken. Een handige site om dit te doen is Verzekerjehuisdier.nl, waar je de dierenverzekeringen van de vijf grootste verzekeraars tegen elkaar af kunt zetten. Een huisdierenverzekering die daarbij niet is meegenomen, is die van het Kruidvat.
Verdiep je goed in de voorwaarden en stel eventuele vragen die je hebt bij de verzekeraar. Ook is het verstandig om online op zoek te gaan naar ervaringen van andere huisdiereigenaren met de verzekeraar in kwestie, voordat je een verzekering afsluit.