Een ooglidcorrectie is een behoorlijk dure ingreep. Het is dan ook een goede zaak dat er op verschillende manieren vergoeding wordt geboden voor een ooglidcorrectie. Om in aanmerking te komen voor zo’n vergoeding moet jouw situatie wel aan een aantal (strenge) eisen voldoen. Wat die eisen zijn? Dat lees je in deze blog!
Ooglidcorrectie vergoeding vanuit de basisverzekering
Als je in aanmerking wilt komen voor een ooglidcorrectie vergoeding vanuit de basis zorgverzekering worden er een aantal strenge eisen gesteld. Er moet in dit geval namelijk sprake zijn van een ernstige zichtveldbeperking door een hangend ooglid. Concreet betekent dit dat je bovenooglid minimaal 1 millimeter of lager boven het centrum van de pupil hangen. Dit is de enige manier om in aanmerking te komen voor een ooglidcorrectie vergoeding vanuit de basisverzekering. Een klacht als bijvoorbeeld hoofdpijn is dus niet voldoende om in aanmerking te komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering.
Ooglidcorrectie vergoeding vanuit de aanvullende verzekering
De kans op een ooglidcorrectie vergoeding is natuurlijk een stuk groter als je aanvullend verzekerd bent. Dat betekent niet dat iedereen die aanvullend verzekerd is, recht heeft op deze vergoeding. Ook als je aanvullend verzekerd bent, stelt de verzekeringsmaatschappij een aantal eisen aan het krijgen van een ooglidcorrectie vergoeding. Deze eisen verschillen per verzekeringsmaatschappij. Doe dus goed navraag naar de eisen die bij jouw verzekeringsmaatschappij van toepassing zijn.
Welke stappen moet je ondernemen?
Als je van mening bent in aanmerking te komen voor een ooglidcorrectie vergoeding dan zijn er drie stappen die je moet ondernemen. Deze zijn als volgt:
- Vraag toestemming aan de zorgverzekeraar. Deze hanteren vaak een maximumvergoeding bij een ingreep. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent.
- Vraag een verwijsbrief van de huisarts.
- Plan een intake met de behandelaar. In dit consult ga je met de behandelaar in gesprek over of je in aanmerking komt voor een ooglidcorrectie vergoeding. De behandelaar zal dan een verzoek indienen bij de verzekeringsmaatschappij.
Polisvoorwaarden
Aan het krijgen van een vergoeding voor een ooglidcorrectie worden hoge eisen gesteld. Hoofdpijn en vermoeidheid zijn niet genoeg reden voor een vergoeding. Naast de eerdergenoemde eisen in deze blog zijn er ook nog polisvoorwaarden die per verzekeraar verschillen. Een aantal voorbeelden van veelvoorkomende polisvoorwaarden zijn:
- Wachttijd van 24 maanden: Veel verzekeraars stellen de eis dat je minimaal 24 maanden aanvullend verzekerd moet zijn om toestemming te krijgen om de ingreep te ondergaan.
- Minimaal een derde van de pupil moet bedekt zijn door het ooglid.
- Maximale vergoeding van een x
Er zijn dus zeker een hoop gevallen waar je in aanmerking komt voor een ooglidcorrectie vergoeding. Zorg wel dat je goed weet hoe je zorgverzekering in elkaar steekt en doe navraag bij jouw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden die worden gehanteerd.
Heb je nog vragen over dit artikel? Laat gerust een reactie achter en wij zullen jouw vraag zo goed mogelijk beantwoorden.