Wat is het toch fijn dat je niet meer met de fiets naar school hoeft. Vanaf nu lekker met de bromfiets naar school. Dat scheelt weer tijd en energie. Hierdoor kun je iets langer in bed blijven liggen. Waar je wel rekening mee moet houden, is het volgende: een bromfiets verzekering, want in Nederland is een bromfiets verzekering wettelijk verplicht. Je wilt natuurlijk wel onbezorgd kunnen genieten van jouw bromfiets, maar welke verschillende aanvullende bromfiets verzekeringen zijn er allemaal en welke bromfiets past het beste bij jou situatie? Het Verzekeringswezen heeft de laatste tips; lees dit blog en doe er jouw voordeel mee!
Waar is mijn bromfiets voor verzekerd?
Zoals eerder gezegd is het verzekeren van je bromfiets wettelijk verplicht. Daar zal je dus niet aan ontkomen, tenzij je liever een boete ontvangt voor het niet afsluiten van bromfiets verzekering. Dat je sowieso een bromfiets verzekering (WA) moet afsluiten, heeft ook zijn voordelen. Want je bent verzekerd voor schuld schade die jij toebrengt aan derden. Je kan jouw verzekering ook upgraden. Als je daarvoor kiest, dan ben je ook verzekerd voor schade en of diefstal van je eigen bromfiets. Wil je helemaal geen stress hebben, dan kun je ervoor kiezen om een WA dekking met diefstaldekking of een All riskdekking te nemen.
Ik wil mijn bromfiets verzekeren tegen diefstal en all risks, is dit mogelijk?
Je wilt niet dat je bromfiets gestolen wordt. Duidelijk is dat je dit niet altijd in de hand hebt. Je kan jezelf wel goed indekken, door een WA+ diefstalverzekering aan te gaan. Met deze verzekering is je bromfiets verzekerd tegen diefstal. Zorg wel dat je de discipline hebt om elke keer je bromfiets op slot te zetten. Bij diefstal van je bromfiets krijg je alleen een vergoeding als je daadwerkelijk je bromfiets op slot hebt gezet en minstens een 3 ART-goedgekeurd slot.
Kies je voor een WA+ all risks, dan ben je verzekerd tegen diefstal en voor schade aan je eigen bromfiets. In dit geval maakt het niet uit wie de schade heeft veroorzaakt. Stel je hebt schade aan je bromfiets door een aanrijding of vandalisme. Je moet dit dan direct melden aan je tussenpersoon of verzekeraar. Opzettelijke schade veroorzaakt aan je bromfiets wordt niet vergoed.
Hoe zit het met een opzittendenverzekering en verhaalservice
In veel gevallen heb je de mogelijkheid om aanvullend te verzekeren. Een bromfiets verzekering is geen uitzondering. Zo kun je kiezen of dat je een opzittendenverzekering of een verhaalservice wil afsluiten. Bij een opzittendenverzekering, krijg je een bedrag uitgekeerd, ten gevolge van:
- Een ongeval
- Blijvend invalide
- Een overlijdensgeval
Je verzekeraar keert een éénmalig vastgesteld bedrag uit. Als je materiële en of letselschade wilt verhalen, dan kun je kiezen voor de verhaalservice. Je kunt dan schade van een aanrijding verhalen.
Wanneer krijg ik korting op mijn bromfiets verzekering?
We willen allemaal veilig bij onze bestemming aankomen. Om veilig rijden te stimuleren, kun je kortingen ontvangen op je bromfiets verzekering. Elk jaar waarin je schadevrij rijdt, geeft je verzekeraar jou een schadevrij jaar. Over het algemeen staan deze schadevrije jaren voor een vaste procentuele korting op de premie. Het is logisch: hoe meer schadevrije jaren, des te meer korting je krijgt op de premie van je bromfiets verzekering. Per verzekeraar is het mogelijk om te zien hoeveel de premie per jaar is. Mocht je al een autoverzekering of een motorverzekering hebben, dan is het verstandig om met je verzekeraar te praten. Vraag aan hem/haar of je de opgebouwde schadevrije jaren ook tellen voor je bromfietsverzekering? De premie wordt berekend aan de hand van een aantal factoren:
- Bromfietsverzekering
- Aanvullende verzekeringen
- Schadevrije jaren
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Heb jij ervaringen met een bromfiets verzekering en wil je die met ons delen? Deel deze ervaringen en help andere bromfietsers. Succes met je keuze en veel veilige kilometers!