De woningmarkt is op het moment aardig overspannen, maar als het jou is gelukt om een koophuis te bemachtigen, kun je door naar het volgende onderwerp: woonverzekeringen. Misschien had je hiervoor ook al een koophuis en weet je hoe het werkt met woonverzekeringen. Maar als je net op jezelf gaat wonen of uit een huurwoning komt, is het thema ‘woonverzekeringen’ voor jou actueel. De belangrijkste vraag is natuurlijk: Wat is een woonverzekering? Samengevat is een woonverzekering een verzekering die schade dekt aan jouw woning als gevolg van bijvoorbeeld brand, noodweer of inbraak. Wat valt er allemaal onder een woonverzekering? Dat verschilt per verzekering. En voor koophuiseigenaren zijn er weer andere verzekeringen van voor huurders. Een overzicht van de top 4 woonverzekeringen van een koophuis vind je in dit artikel.
1. Opstalverzekering
De belangrijkste verzekering voor jou als eigenaar van een koopwoning is de opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade aan je woning door bijvoorbeeld inbraak, slecht weer of brand en daaruit voortkomende schade als blus- of ontploffingsschade. Je huis laten taxeren is doorgaans niet nodig voor een opstalverzekering, ondanks dat de verzekeraar bij schade uit moet keren volgens de waarde van het object dat schade heeft opgelopen. Dit doet de verzekeraar aan de hand van beschikbare documentatie uit verschillende bronnen. De opstalverzekering kent verschillende soorten dekkingen. Het verschilt per verzekeraar en per type verzekering welke dekkingen precies wel of niet gelden. Belangrijk dus om je hier goed in te verdiepen.
2. Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering dekt schade aan alle spullen die in je huis staan en die niet vast aan het huis vast zitten. Simpel gesteld gaat het hierbij dus om je meubelen, je kleding en alle huisraad die je de woning in de loop der tijd hebt binnengebracht. De inboedelverzekering is niet verplicht, maar het is wel aan te raden om er toch één af te sluiten. Liefst bij dezelfde maatschappij als waar je de opstalverzekering hebt afgesloten om op die manier eventuele discussie over schade gelijk de kop in te drukken. Of de schade nou voor rekening van de opstalverzekering of de inboedelverzekering komt, maakt niet uit als de uitkerende verzekeraar dezelfde is.
3. Overlijdensrisicoverzekering
Een overlijdensrisicoverzekering is in Nederland niet verplicht, sinds een paar jaar ook niet meer voor huizen die met een Nationale Hypotheek Garantie zijn gefinancierd. Banken kunnen soms wel de eis stellen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor een bepaald bedrag. De overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat in geval van overlijden de benodigde woonlasten toch betaald kunnen worden door de nabestaanden van de verzekerde. Een verzekering die er dus voor zorgt dat je partner niet hoeft te verhuizen als jij mocht komen te overlijden en dus geen inkomen meer binnenbrengt om de hypotheek van te betalen.
4. Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is ook niet verplicht voor eigenaren van een eigen huis, maar ook dit is raadzaam wel te doen. Stel je voor wat er gebeurt als jouw dakpannen van het dak waaien en bij de buren door de ruiten vliegen. Of hoe groot de schade is wanneer jouw waterleiding knapt en het huis van de buren blank zet. Aan zulke zaken kun je zelf doorgaans niet veel doen, maar de schade die erdoor ontstaat komt wel voor jouw rekening. Zaak om dat goed af te dekken dus.
Een woonverzekering kan soms best duur zijn, maar je weet nu welke vier verzekeringen niet mogen ontbreken in jouw verzekeringspakket.